Velika Britanija: Moguća nestašica jabuka i krušaka, upozorili uzgajivači

LONDON – U Velikoj Britaniji moguća je nestašica jabuka i krušaka, upozorili su uzgajivači, navodeći da niske cene voća u supermarketima utiču na smanjenje proizvodnje, objavio je danas Gardijan.
Šefica britanske trgovinske asocijacije za prodaju jabuka i krušaka Ali Kaper, koja predstavlja oko 80 odsto proizvodnje u Velikoj Britaniji, rekla je da će svake godine morati da se sadi milion novih stabala da bi se održalo 5.500 hektara zasađenih tim voćem u Velikoj Britaniji.
Kaper je istakla da su ove godine farmeri planirali da naruče samo 480.000 stabala jabuke i kruške, ali da je taj broj smanjen na 330.000 zbog, kako je rekao, neodrživo niskih cena voća u supermarketima koje onemogućavaju veće investiranje u prozvodnju.

Ona je naglasila da su troškovi voćara povećani za oko 23 odsto zbog povećanih troškova branja, energije, transporta i pakovanja, dok su, istovremeno, prinosi povećani za manje od jedan odsto.

Kaper je ukazala da na taj način većina uzgajivača gubi novac zbog čega, kako je rekla, neki planiraju da napuste tu delatnost, dok su drugi to već učinili ili smanjili proizvodnju.

Britanija se već suočava sa nedostatkom više vrsta svežih namirnica, što je primoralo trgovinske lance Tesko, Asda, Aldi i Morisons da ove sedmice ograniče kupovinu određenih vrsta povrća, uključujući paradajz, krastavce i paprike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar