Velika depresija: Ameriku jutros zatekla užasna ekonomska vest

Američke akcije zabeležile su najgori početak još od Velike depresije, a sve zbog novog carinskog rata s Kinom.

Berzanski indeks S&P 500 pao je za dva odsto posle prve sesije u drugoj četvrtini. Gore od toga je bilo samo 1929. godine, kada su pali za 2,5 odsto. To je bio početak Velike depresije, najgore ekonomske krize u američkoj istoriji.

Industrijski prosek Dau Džonsa pao je za 1,9 odsto, dok je indeks Nasdaka pao za 2,74 odsto.

Među najvećim gubitnicima je kompanija „Amazon“, čiji su gubici porasli nakon što ih je napao Donald Tramp.

Kina je donela odluku da od 2. aprila uvede uvozne takse za 128 vrsta robe iz SAD kao odgovor na carine na čelik i aluminijum koje je prethodno uveo Vašington, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije Kine.

Ranije je predsednik Donald Tramp potpisao memorandum „O borbi protiv ekonomske agresije Kine“. On je izjavio da poštuje kineskog predsednika Si Đinpinga, saradnju sa Kinom po pitanju Severne Koreje, ali da SAD imaju trgovinski deficit.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američke akcije
Komentari (12)
Dodaj komentar
  • milan

    Sve je ovo americki uvod u novi rat.Uvek izazivaju vestacku krizu kad su vec isplanirali koga ce napasti i opljackasti.Kad im je propala stvar o napadu na Rusiju(prepali se) onda su nasli drugu drzavu i sad je samo pitanje da BBC BNB SKAY i ostale profasisticke TV pocnu kampanju o tome kako je u toj drzavi teror,kako tiranin vlada …pa ce oni pomoci da uvedu „Americku demokratiju“ More majku im jebem fasisticku Nemacku,Francusku,Englesku,Italijansku …to su ti fasisti koji su nastanili i okupirali Ameriku i sada se zovu Amerikanci(cirkus)Divlji zapad ostaje vecito divlji.

  • KUM I

    E ovaj me podseti ! Dali ti kome je amerika pomogla sa 2 tone zita znas da su AMERICKI bombarderi umesto RUMUNSKIH naftnih polja 1944 GODINE BOMBARDOVALI BEOGRAD da olaksaju bombardere da mogu da se vrate u bazu .Sto se mnogih mojih poznanika tice posle ovog zadnjeg bombardovanja i stete o 100 CC milijardi EVRA STETE i 2500 pobijeinih za mene bi im bilo zabranjeno da privire u srbiju ,ali zbog vas takvih nam sad i zemlju otimaju !

  • eu

    izpraznili magacine sa ratnim rezervama kojima je prošao rok trajanja,trumanova jaja u prahu,mleko u prahu, sir „čester“,odvratni žuti sir i ponekad čokolada…..a zasladili 1999 sa bombama i nuklearnim otrovom

    • Bane

      Sve se slažem sa tobom,samo ne diraj u „žuti sir“ to je nešto najlepše čega se sećam kao osnovac 50tih.

  • Dlugomir

    I šta bi? Opet pukla Amerika? Jes’ kad bi se zezali.

  • Dario

    Koliko neistina i gluposti od jednog Andreja

  • ANDREJ

    Ne treba se radovati,ma cemu zlom sto se desi SAD-a. Uvek treba biti svestan,ta ta Amerika (kako mi zovemo SAD) pomaze celom sirimasnom svetu,na ovoj planeti.I mi u bivsoj Jugoslaviji,po objavljivanju Rezolucije Inform biroa Sovjetskog Saveza,koji nam je uveo ekonomsku blokadu 1948 godine,sta bi bilo sa nama,da nam nije vekikodusno SAD pritekla u pomoc.U to vreme,Jugoslavija tj.njen narod,pomrli bi od gladi,da nam SAD nije poklonila 2.OOO tona psenice.Time je izbegnuta masovna glad,koja bi desetkovala stanovnistvo zemlje.Ne secam se nikakvih posiljaka hrane,ili dodele kredita ,od strane SSSR-e.Mi poljujemo na SAD,pljujemo na ruku koja nas je ishranila.To,u najmanju ruku nije lepo ni posteno.!!!

    • milovan

      I ti to znas ?? I ako je tacno,mora da ta psenica nije bila ni za ishranu zivotinja. Ali ipak hvala. A stacemo sa stetom koju su nam napravili bombardovanjem.??? Zar dve hiljade tona zita vredi par desetaka milijardi.I stacemo sa ubijenom decom ,i ostalim civilima. Srusenim bolnicama,RTS,fabrika.I sta sa Uranijumom koji ce ubijati nasu decu stotinama godina.?? Kome su oni pomogli,taj tanko s,re !!!

    • Dzosua

      Nije tebi lako vidim ja…sta ti nalupeta…sokiran sam

    • KUM I

      Posto neznas zasto su AMERI odvojili Jugoslaviju od Rusa i „pomagali“ Srbiju kobajagi pa joj dali i oko 104 ondasnje milijarde $ (u periodu 45do 1961 da finansiraju „nesvrstani pokret“ samo da ni onda slabe zemlje poput Egipta ,Brazilai Indije odvoji od SAVEZA I UTICAJA SA RUSIJOM ,da bi ovde sprovodeci „Marsalov “ plan podigli Nemacku .I ta ista Amerika nije sagasna da Nemacka plati RATNU OSTETU jer su onda oni ko i sad bili „SERIFI“ U EVRIPO.Cuti i citaj!A ta pomoc je bila od MEDJUNARODNOG CRVENOG KRSTA u kome su jednako ucestvovale 43 zemlje sveta!

  • Dario

    Američki san postaje košmar… Bila jednom, jedna Amerika

  • podbarac

    Doće im žuti glave.