Velika zlatna plaketa „Slatkoj Evi“ iz Temerina

PARAĆIN – U Hotelu „Petrus“ u Paraćinu juče je održan tradicionalni 8. Salon vina, na kome je učestovalo 80 vinarija iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Rumunije, a žiri je dodelio 28 zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa.

Glavna nagrada, „Veliko zlato“, pripala je vinu „Slatka Eva“ iz grupe slatkih vina Vinarije „Vindulo“ iz Temerina.

Na čelu tročlanog žirija bio je profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta Novi Sad Vladimir Puškaš.

Salon je svečano otvorio predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Veliki broj zlatnih, srebrnih i bronzanih plakate, od koji je 12 zlatnih, potvrda su da je prošla godina bila izvanredno dobra za vinograde i vinare, izjavio je za Tanjugu predsednik Viteškog reda za Pomoravski region, koji je i organizator ocenjivanja, Zoran Živković.

Najbolje vino u kategoriji roze pripalo je Vinariji „Radivojević“ iz Paraćina za vino pod nazivom „nostalgija“, u grupi crvenih vina nagrađena je Vinarija „Breletić Obren“ iz Beograda, od sorte prokupac, u grupi slatkih vina crna tamjanika Vinarije „Top vinaris“ iz Rečke, a u grupi oranž sorta tamjanika „Mladen Vujić“ iz Stalaća.

U kategoriji belih vina, od sorte panonija nagrađena je Vinarija „Vindulo“ Temerin za vino „Eureka“.

Vinarija „Šijački“ iz Bonštora, osvojila je četiri zlatne plakete.

Svoja najbolja vina predstavile su na salonu u Paraćinu vinarije iz Temerina, Drenovca, Paraćina, Sremskih Karlovaca, Bonštora, Niša, Novog Sada, Trstenika, Ćuprije, Obrenovca, Jovca, Bačkog Jarka, Aleksandrovca, Sićeva, Bajmoka, Zemuna, Zaklopča, Beograda, Ražnja, Popovca, Negotina, Stalaća, Ćićevca, Rečke, Jagodine, Bajmoka, Pojata, Velje Glave, Kruševca, Sekurića, Rekovca…

Organiatori salona bili su Skupština opštine i Turistička organizacija Paraćina, a posetilo ga je nekoliko stotina vinogradara i ljubitelja vina ovog dela Srbije.

Učesnici salona mogli su da probaju i razne vrste sireva „koji idu uz vina“, proizvođača iz Srbije, ali i rakije od one „stare 16 godina“ do prošlogodišsnje šljivovice, lozovače, dunjevače, kajsijevače…

Uz vinare švoje štandove su imali i proizvođači kalemova vinove loze, suvenira, literature…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar