Vesić: Beograd dobro mesto za investiranje

Grčko-srpski poslovni forum održan je juče u Atini, a gradski menadžer Goran Vesić poručio je grčkim privrednicima da je Beograd dobro mesto za investiranje i da su i gradska i republička vlast spremne i posvećene tome da stvore što bolje uslove za investitore.

Vesić je, u obraćanju na skupu na kojem je učestvovalo više od 20 predstavnika nekih od najvećih grčkih firmi, predstavio projekte koje Beograd gradi i planove koje ima i pozvao grčke investitore da u njima učestvuju.

U tom smislu, kao prvi najveći projekat Vesić je istakao „Beograd na vodi“ i naveo da je izgradnja u okviru tog projekta počela pre nedelju dana, a da je vrednost 3,5 milijardi evra.

On je podvukao da Beograd nudi investitorima projekte u vidu javno-privatnog partnerstva, privatizacije i grinfild investicija.

Vesić je podvukao da se svi projekti grada Beograda mogu naći u vodiču za investitore, ističući da je želja da oni mogu na jednom mestu da se informišu o tome šta Beograd nudi i o uslovima poslovima.

Grčkim investorima, među kojima je bilo i onih koji su već investirali i imaju razvijen posao u Srbiji, Vesić je ukazao na projekte deponije Vinča, zatim nove podzemne garaže, projekte u energetskom sektoru, kao i velike infrastrukturne prijekte novu želeyničku i autobusku stanicu, spoljni i unutrašnji saobraćajni prsten…

Gradski menadžer je posebno ukazao i na novu zakonsku regulativu među kojima novi Zakon o radu, kao i da je pre šest meseci počela primena Zakona o planiranju i izgradnji i naveo da se građevinska dozvola izdaje za najviše 28 dana.

On je poručio i da na grčke privrednike ne gledamo samo kao na investitore, već kao na prijatelje.

Gradski menadžer je podvukao da se Beograd ubrzano razvija, da je veoma dobro mesto za investicije i još jednom ponovio da su Vlada Srbija i vlast u Beogradu posvećeni tome da privuku investicije, da bude otvoreno više radnih mesta, da se Srbija razvija, ali i da investitori koji kod nas dođu ostvaruju profit i budu zadovoljni.

Predsednik foruma Simeon Comokos izrazio je zadovoljstvo što je delegacija Beograda došla u Atinu i podvukao da ima mnogo grčkih investitora koji su svoje poslove započeli i u Srbiji.

On je izrazio nadu da će ih biti sve više i da će i ovaj forum u tome mnogo pomoći.

Vesić predvodi delegaciju Beograda na 16. Međunarodnoj konferencije „Prodekspo“.

Grčke firme zainteresovane za ulaganja u Srbiji

Grčke kompanije zaista ozbiljno razmišljaju o investiranju u Srbiji, rekao je Vesić i naveo da su na Forumu predstavljeni projekti koje je pripremio Beograd, među kojima je i projekat „Beograd na vodi“, koji je već izazvao pažnju u Grčkoj.

„Imali smo poseban panel koji se odnosio na ekonomsku saradnju Srbije i Grčke i u okviru tog panela Beograd se predstavio sa svoji projektima grčkim investitorima. Bile su prisutne 24 grčke kompanije, neke od njih rade u Beogradu, a neke su izrazile želju da inevstiraju u Beogardu“, rekao je Vesić.

Vesić kaže da je grčkim investitorima ukratko predtavio naše prokete koje smo pripremili za investiranje, projekte iz obalsti javno-privatnog parnerstva, grinfild investicije i projekte iz oblasti privatizacije

„Ono što je za njih bilo najinteresantnije je je da je počeo naš najveći projekat Beograd na vodi vredan 3,5 milijarde evra u okviru koga treba da se izgradi dva miliona kvadrata i da je prva faza već pocela, što je projekat koji je već izazvao pažnju u Grčkoj i za koji u Grčkoj svi znaju“, naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, sa grčkim inevstirorima bilo je reči i o projektu deponije Vinča, o projektu pet fabrika otpadnih voda i nedostajuće kanalizacije što je projekat vredan između 500 i 600 miliona evra.

Bilo je reči, kaže Vesić, i o projektu javne rasvete, o infrastrukturnim projektima u Beogradu koje ćemo raditi u narednim godinama, kao što su nova autobuska stanica i završetak nove železničke stanice.

Takođe, razgovaralo se, navodi, i o izgradnji unutrašnjeg i spoljnog magistralnog prstena, izgradnji dva tunela, jednog Topčiderskog i drugog koji treba da ide od Hercegovačke, sadašnje autobuske stanice skoro do Bulevara despota Stefana, kao i o projektima energetske efikasnosti.

„Mislim da smo naišli na dobar odgovor. Grčke kompanije zaista ozbiljno razmišljaju o investiranju u Srbiji“, naveo je Vesić i ocenio da to pokazuje da su i Srbija i Beograd na pravom putu i da postaju jedna od naprestiznijih evropskih destinacija za investiranje.

Naš posao je, kaže, da ne čekemao da nam dolaze investitori u Beograd nego da obilazimo sve evropske finansijske prestonice gde je moguće naći investitore, da sami nudimo projekte i da na taj način povećamo njihovu zainteresovanost.

Kako je naveo, politika Vlade Srbije i Beogada je da novih radnih mesta bude što više.

Vesić, koji je predvodio delegaciju Beograda na 16. Međunarodnoj konferencije „Prodekspo“, rekao je da su se predstavila tri naša preduzeća, među kojima je Direkcija za građevinsko zemjište koja je grčkim investitorima pokazala sve objekte gde imamo mogućnosti izgradnje stambenih i poslovnih zgrada na teritoriji Beograda.

Takođe, predstavio se i Parking servis koji je održao prezentaciju svog projekta podzemnih garaža, i javna rasveta sa projektom investiranja u javnu rasvetu što je još jedna od većih projekata koji očekujemo u narednim godina, naveo je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradGoran Vesićgrckainvesticije
Komentari (0)
Dodaj komentar