Vesović: Veliki značaj kineskih partnera koji doprinose kompanijama da izađu na kinesko …

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović izjavio je danas da je značaj kineskih partnera koji mogu da doprinesu srpskim kompanijama da izađu na kinesko tržište i ulože u povećanje proizvodnje veoma velik.

On je na konferenciji za novinare na poslovnom forumu Kina-Srbija rekao da forum ima za osnovni cilj povećanje izvoza prehrambenih proizvoda iz Srbije i direktan razgovor sa kineskim uvoznicima, kao i da je Ningbo centar regiona koji je zadužen za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope koje predstavljaju veliki strateški projekat „Jedan pojas jedan put“.

Na forumu su predstavnici Biroa za trgovinu grada Ningbo prezentovali predstojeći sajam China-CEEC Expo 2023 koji se organizuje u cilju unapređenja saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope i promocije proizvoda iz ovih zemalja na tržištu Kine, a privrednu delegaciju Ningboa čini osam kompanija.

Načelnik biroa za trgovinu grada Ningboa Džang Jen rekao je da je Ningbo prošle godine ostvario ukupan iznos uvoza i izvoza 130 milijardi juana, po čemu se kotira kao šesti grad po izvozu u Kini. 

Istakao je da je prošle godine uvoz i izvoz iz Srbije u Kinu bio povećan, kao i da su proizvodi iz Srbije kao što su drvna građa, plastični repromaterijali i meso veoma interesantni za kinesko tržište.  

„Imamo neku vrstu dozvole od Centralne kineske Vlade da Ningbo bude grad koji ima prednost za trgovinu sa Srbijom. Kada je u pitanju uvoz srpskih poljoprivrednih priozvoda i hrane, postoje kvote koje treba da se zadovolje. Od svih gradova u Kini, te kvote su najveće za Ningbo“, rekao je Jen.

Podsetio je da Ningbo sa Srbijom ima saradnju već 10 godina i kupce koji već dugo znaju za proizvode iz Srbije, kao i da oni do kineskih državljana dolaze oflajn, odnosno na tradicionalan način, preko pijaca, prodajnih cenatara ali i onlajn, kao i da se trude da oni budu prodati po što povoljnijim cenama.

Istakao je da je razmena robe sa zemljama centralne i istočne Evrope 74 milijarde kineskih juana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar