Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Jen je porastao na najviši nivo u više od godinu i po dana u odnosu na dolar u ponedeljak, pošto su investitori povećali uloge na dodatno jačanje japanske valute u slučaju produženog trgovinskog konflikta između Kine i Sjedinjenih Država.

Jen je ojačao prema dolaru za 0,5 odsto na 105,15 jena, što je njegov najviši nivo prema američkoj valuti od marta 2018.

Sve oči tržišnih aktera biće sada uprte na kineske podatke o kineskoj maloprodaji i industrijskoj proizvodnji u julu, koji bi trebalo da budu objavljeni u sredu, kako bi se procenio uticaj dugotrajnog trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Državama na privrednu aktivnost u Kini.

Pažnja tržišta biće takođe usredsređena na godišnju konferenciju Federalnih rezervi u DŽekson Holu kasnije tokom nedelje, pri čemu će investitori nastojati da dođu do jasnijih naznaka o budućem kretanju kamatnih stopa. Tržišta očekuju da FED do kraja godine sreže kamaten stope za 60 baznih poena.

Švajcarski franak je ojačao za po 0,1 procenat u odnosu na dolar i evro.

Evro je uglavnom bio stabilan prema dolaru na 1,1944 dolara.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117,40/70. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 84 miliona evra po prosečnom kursu od 117,6997. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 117,45/75. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,50/80.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.950 miliona dinara na nivou od 1,10 do 1,20.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar