Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Evro je bio stabilan u utorak nakon rasta na dvomesečni maksimum prema dolaru dan ranije, pošto su trgovci iščekivali ishod glasanja britanskog parlamenta o sporazumu za Bregzit, koji bio bacio svetlo na to kada će i na koji način Britanija izaći iz EU.

Predviđeno je da Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz EU 31. oktobra, ali sporazum koji su premijer Boris DŽonson i njegove evropske kolege postigli prošle nedelje još nije izglasan u britanskom parlamentu, što je primoralo DŽonsona da zatraži od Brisela produženje roka za istupanje iz Unije.

Evro se zadržao na 1,1146 dolara, nakon što je u ponedeljak ojačao na dvomesečni maksimum u odnosu na dolar.

Dolar je mirovao prema korpi šest glavnih valuta na 97,32 poena.

Japanski jen je takođe bio stabilan na 108,575 jena za dolar, nedaleko od jednoipomesečnog minimuma zabeleženog prošle nedelje.

Valute koje se smatraju sigurnim utočištem, kao što su jen, švajcarski franak i u manjoj meri američki dolar, ovog su meseca povratile dobitke pošto je među globalnim investitorima ojačao apetit za rizikom na krilima rastućeg optimizma u pogledu američko-kineskog trgovinskog sporazuma, kao i sporazuma o Bregzitu.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u utorak na nivou od 117,45/75. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 66,2 miliona evra po prosečnom kursu od 117,6156. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 117,40/70. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,40/70.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 4.413 miliona dinara na nivou od 1,27 do 1,28.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar