Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Stanje na globalnim tržištima valuta obeležio je u utorak nastavak pada volatilnosti, što je pružilo podsticaj jačanju visoko-prinosnih valuta kao što su američki dolar i druge valute tržišta u usponu.

Pažnja investitora je usmerena na sednice Evropske centralne banke (ECB) i Banke Kanade, budući da se obe institucije suočavaju s potrebom rešavanja posrćućeg privrednog rasta i usporavanjem svetske trgovine.

S druge strane, evro se držao blizu jednonedeljnog minimuma na nivou od 1,1318 dolara, usled očekivanja da će sa sastanka ECB-a u četvrtak biti najavljeno odlaganje povećanja kamata do sledeće godine i ponovno pokretanje programa dugoročnih bankarskih kredita, kako bi se uhvatili u koštac s ekonomskim usporavanjem.

Američki dolar se zadržao blizu dvonedeljnog maksimuma u odnosu na svoje rivale, na 96,726 poena, podržan višim prinosima na američke državne hartije. Dolarski indeks je u ponedeljak porastao na 96,816 poena, što je najjači nivo od 19. februara.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u utorak na nivou od 117,85/118,15. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 12,4 miliona evra po prosečnom kursu od 118,0510. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,85/118,15.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 6.789 miliona dinara na nivou od 1,90 do 2,05.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar