Viceguverner: Dugoročni prioriteti-ubrzan privredni rast. . .

BEOGRAD – Dugoročni prioriteti u Srbiji ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana, poručila je danas viceguverner NBS Ana Ivković, koja je predstavljala Srbiju na sastanku Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija član.

Sastanak je održan u okviru prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke, koje se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, i ove godine održava u virtuelnom formatu.

Kako je saopšteno iz NBS, govoreći o globalnim uslovima od prethodnog prolećnog zasedanja, viceguverner Ana Ivković je konstatovala da su nosioci ekonomskih politika svuda u svetu preduzimali brojne mere da omoguće što brži i održiviji oporavak svojih ekonomija, i da su saradnja i solidarnost, koji su uvek važni, danas neophodni.

„Vreme ovakvih kriza zahteva zajedničko delovanje kako bi se sprečila još veća nejednakost između ekonomija“, rekla je Ivković.

Naglasila je da je u Srbiji prošle godine donet ogroman paket ekonomskih mera kojim je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

Upravo je, kaže, obimnost paketa, ali i brzina reakcije odigrala ključnu ulogu u sprečavanju prelivanja negativnih efekata pandemije korona vurusa na tržište rada i na proizvodne kapacitete.

Navela je da je i ove godine, zbog pandemije, nastavljena podrška ekonomskim paketom mera, a da je u toku i masovna vakcinacija, u najvećoj meri zahvaljujući strateškim aktivnostima predsednika Aleksandra Vučića.

„Naša je procena da će uspešna vakcinacija doprineti očuvanju zdravlja naših građana i još bržem privrednom oporavku“, istakla je viceguverner.

Govoreći o merama Narodne banke Srbije, viceguverner je istakla da je od marta prošle godine Narodna banka reagovala gotovo svakog meseca različitim instrumentima.

„Smanjivali smo referentnu kamatnu stopu, obezbeđivali smo likvidnost u potrebnim rokovima i u potrebnim valutama, propisali smo moratorijum u otplati kreditnih obaveza i na druge načine olakšavali otplatu kredita i podržavali kreditnu aktivnost“, kaže Ivković.

Navela je i da je NBS pomagala da se u ključnim momentima održe likvidnost i povoljni finansijski uslovi na tržištu državnih i korporativnih obveznica.

Kako je rekla, uprkos kriznoj godini inflaciju smo u 2020. godini očuvali na niskom i stabilnom nivou – u proseku 1,6 odsto, uz usidrena inflaciona očekivanja.

„Devizni kurs smo očuvali na stabilnom nivou, a devizne rezerve povećali. Obezbeđeni su do sada najpovoljniji uslovi finansiranja nefinansijskog sektora i dvocifreni rast kreditne aktivnosti. Problematični krediti su smanjeni za 0,4 procentna poena, na 3,7 odsto“, navela je Ivković.

Kaže i da je Srbija prošlu godinu završila s realnim padom bruto domaćeg proizvoda od jedan odsto, da se ove godine očekuje pun oporavak uz rast od pet do šest odsto.

„Naša je procena da bi bez preduzetih mera pad bruto domaćeg proizvoda Srbije prošle godine iznosio preko šest odsto, dok bi oporavak trajao tri do pet godina, umesto godinu dana“, rekla je Ivković.

Kaže da je Srbija zadržala i odličan pristup globalnom finansijskom tržištu, da su strani direktni investitori ostali lojalni srpskom tržištu, a da su rejting agencije zadržale ili povećale kreditni rejting Srbije.

Viceguverner je poručila da će Srbija ostati pouzdan partner za saradnju i u okviru naše Konstituence, jer saradnja nema alternativu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar