Višković: Realan rast BDP-a Srpske gotovo pet odsto

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska u prvom tromesečju 2021. ostvarila realan rast BDP-a od gotovo pet odsto međugodišnje, i da u odnosu na region ima najviši neoporezivi iznos i najveću najnižu platu.

Višković je objasnio u razgovoru za RTRS, da je rast BDP-a Republike Srpske u prvom kvartalu realnih 2,5 odsto, a budući da je prethodna godina završena s minusom od 2,8 odsto, to praktično znači da rast iznosi pet procenata u odnosu na prošlu godinu.

Podsetio je da je u prethodnom periodu povećan neoporezivi deo plata sa 500 KM (255 evra) na 700 KM (358 evra), kako bi se podstakli poslodavci da povećavaju plate, da bi u Srpskoj što više ljudi ostalo, opstalo i od svoje plate moglo da živi.

Prema njegovim rečima, najniža plata u Republici Srpskoj je najveća u regionu i od 1. juna iznosi 276 evra, u Federaciji BiH 208 evra, u Srbiji 272, Crnoj Gori 222 i Severnoj Makedoniji 247 evra.

„Neoporezivi deo, odnosno odbitak, u Srpskoj je 358 evra, u FBiH 153, u Srbiji 158, u Severnoj Makedoniji 130, a u Crnoj Gori toga nema nikako“, rekao je Višković.

Naveo je takođe da je izvoz znatno povećan, i to za 26 odsto, a uvoz za 18 odsto, te da je pokrivenost uvoza izvozom preko 80 odsto.

„Imamo i rast broja zaposlenih, bez obzira na godinu virusa korona. U septembru 2020. smo imali više zaposlenih radnika nego 2019. godine, a imamo i sada rast – za 6.089 je veći broj zaposlenih nego onih koji su izgubili poslove zbog virusa korona“, dodao je.

Višković je najavio da će u predstojećem rebalansu budžeta Srpske za 2021. godinu stavka javne investicije biti povećana.

„U budžetu je taj iznos bio 45 miliona KM (23 miliona evra) i to je u prvih šest meseci ove godine već raspoređeno, tako da ćemo u rebalansu sigurno i tu stavku znatno povećati“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar