Vlada CG predložila budžet za 2023. od 2,83 milijarde evr

PODGORICA – Crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović predstavio je danas na sednici vlade Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je projektovan na 2,85 milijardi evra.

Na početku sednice, premijer Dritan Abazović je rekao da je bužetom prvi put predviđen rast plata u javnoj administraciji, prosveti i policiji.

Predlogom budžeta za narednu godinu, predviđa se takođe povećanje ukupnih socijalnih davanja za 45 miliona evra, dok je 35 miliona namenjeno za povećanje penzija. Kako je saopšteno, za povećanje plata je opredeljno 67 miliona evra,, prenosi RTCG.

“Ova, 43. po redu vlada, nije se zaduživala tokom godine. Izvoz je 70 odsto veći nego prethodne godine, a pokrivenost uvoza izvozom došla je na 20 odsto. Rast ekonomije je 7,7 odsto i naredne godine se očekuje rast od 5,0 odsto”, naveo je Abazović.

Dodao je da se budžetskim predlogom prvi put uvodi dečiji dodatak za svu decu Crne Gore i prvi put su predviđena sredstva za novorođenčad.

Ministar Damjanović je naveo da su budžetom predviđena nikad veća socijalna davanja u ukupnom iznosu od 785 miliona evra.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da će nedostajuća budžetska sredstva za narednu godinu biti na nivou od 705 miliona evra, a predviđen je i limit za zaduženje države u idućoj godini do 600 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar