Vlahović: Najteži poslednji korak do investicionog rejtinga

BEOGRAD – Poslednji korak za dostizanje investicionog rejtinga je u suštini najteži, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović i naglašava važnost napretka Srbije u reformi javnog sektora i unapređenja kvaliteta institucija.

Na pitanje kada očekuje da Srbija dobije investicioni rejting, po čemu bi bila svrstana u grupu razvijenih evropskih zemalja, Vlahović je novinarima na Kopaonik biznis forumu rekao da je u tom smislu jako važno potpisivanje novog aranžmana sa MMF-om.

On kaže da je najavljeno da će Vlada Srbije već iduće nedelje usvojiti taj dokument i da je jako važno da se napravi progres u dve ključne oblasti, jedna je reforma javnog sektora ili javnih preduzeća, a druga unapređenje kvaliteta institucija i uopšte poslovnog ambijenta.

“Mislim da će to biti dve sfere gde će se gro aktivnosti koncentrisati da bi Srbija u jednom trenutku došla do dobijanja investicionog rejtinga”, kaže Vlahović.

Inače, dobijanjem najvišeg investicionog kreditnog rejtinga (investment grade) bio bi dostupan veći broj izvora finansiranja sa nižim kamatama za zaduživanje i pod povoljnijim uslovima.

Za prelazak u zonu investicionog kreditnog rejtinga Srbiji je potreban kontinuitet politika, dalji rast izvoza i deviznih rezervi, nastavak priliva stranih direktnih investicija i održive javne finansije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar