Vlahović: Zaoštrena politika NBS može dovesti do pada inflacije

BEOGRAD – Zaoštrena politika NBS može dovesti do pada inflacije od drugog kvartala 2023. godine, rekao je danas predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, uoči Kopaonik biznis foruma, koji će se održati od 5. do 8. marta.

„Inflacija u Evro zoni je smanjena za više od dva odsto. Taj razvoj situacije u Evropi daje nadu da će u Srbiji, uporedo sa zaoštrenom politikom NBS, inflacija kod nas početi da pada u drugom kvartalu ove godine“ rekao je Vlahović za Blic.

Ovogodišnja centralna tema foruma je „Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima: Veliki izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan“, za koju on kaže da se sama nametnula, jer „živimo u vreme velikih ekonomoskih rizika“.

Prema njegovim rečima, prognoze analitičara govore da će 2023. godina biti teža od prethodne, i da, iako Srbija ima dobru fiskalnu poziciju, problem je nespremnost da se prepoznaju sistemski rizici.

Vlahović kaže kako je „potrebna reafirmacija cilja, a to je članstvo u EU, kojoj u vrednosnom smislu, pripadamo“.

„Povlačenje investitiora iz EU bi uticalo na budući ekonomski rast naše zemlje. Od 4,3 milijardi evra priliva investitora u 2022. godini, više od pola je bilo iz EU“ objasnio je on.

Pored pada inflacije u Evro zoni, Vlahović objašnjava da dodatni optimizam pruža i pad inflacije u EU i SAD, i Kina koja je napustila nultu kovid politiku, pa se očekuje da će sve velike svetske privrede izbeći recesiju.

„Uspeh Srbije će biti ako ostvarimo rast od dva odsto i održimo fiskalni deficit ispod 3,5 odsto. Potrebno je da eksterne deficite zadržimo bar na nivou 2022. godine, i to se odnosi na deficit tekućeg plaćanja koji je, zbog rasta energenata i problema sa proizvodnjom struje 2022. porastao za 60 odsto“ ocenjuje Vlahović.

Cene energenata su se stabilizovale, ali Vlahović ocenjuje da su moguće oscilacije od druge polovine ove godine.

On je naveo da i da pored toga ne vidi problem u snabdevanju naftom i derivatima uprkos sankcijama Rusiji.

„Svet, pre svega Evropa, pripremljenije ulaze u ovu godinu, definisani su kanali uvoza gasa, realizuju se planovi oko proizvodnje zelene energije, tako da ne verujem da se može ponoviti situacija iz marta 2022. godine, kada su cene vrtoglavo rasle“ zaključuje Vlahović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar