VOICE: U Indjiji poslove dobijaju firme čiji su vlasnici bliski SNS-u

Posao na pojedinim tenderima koje sprovodi lokalna vlast u Indjiji dobijaju firme čiji su vlasnici odbornici vladajuće Srpske napredne stranke  ili vlasnici preduzeća koji su bliski vlasti, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„Firme bliske vladajućoj stranci se na tenderima najčešće pojavljuju u grupi ponudjača ili su jedini ponudjač na raspisanom tenderu za javnu nabavku. Najčešći kriterijum priikom dodele ugovora je najniža cena“, naveo je VOICE (www.voice.org.rs).

Dodaje se da pored vlasnika preduzeća koji su članovi Srpske napredne stranke, ugovore na tenderima koje raspisuje lokalna samouprava dobijaju i firme čiji su vlasnici odbornici te stranke u Skupštini opštine Indjija.

VOICE je naveo veliki broj primera, kojima potkrepljuje te navode.

VOICE je podsetio da je Srbija u pregovorima sa EU otvorila Poglavlje 5 o javnim nabavkama. Evropski standardi u toj oblasti obuhvataju nekoliko ključnih načela prilikom sprovodjenja javnih nabavki: transparentnost, jednak tretman, slobodnu konkurenciju i nediskriminaciju, a standarde je potrebno primenjivati na svim nivoima  –  od Republike, Pokrajine pa do lokalnih samouprava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar