Volite KitKat, Mars, Snikers, Twix? Imamo loše vesti za vas

Proizvođači čokoladica planiraju da smanje veličine nekih od najpoznatijih čokoladica kako bi udovoljili novim merama za smanjenje unosa šećera u ishrani. Mars, Nestle i drugi žele da smanje čokoladice kao što su KitKat, Snickers ili Twix kako bi smanjili količinu šećera u čokoladicama prema uslovima engleskog zavoda za javno zdravstvo (Public Health England, PHE).

Proizvođači gaziranih pića i žitarica, takođe bogatih šećerom, relativno lako mogu da smanje količinu šećera i dodati veštačke zaslađivače. Proizvođači čokoladica kažu da oni ne mogu tako lako da menjaju količinu šećera jer bi to promenilo ukus njihovih proizvoda, a neki kažu da bi tolike količine veštačkih zaslađivača moglo da ima i laksativni učinak. Nakon sastanka sa lekarima, prenosi britanski Independent, proizvođači su pristali da smanje veličinu čokoladica kako ne bi bili javno imenovani u izveštaju o javnom zdravstvu koje će britanske vlasti uskoro objaviti.

Potrošače najviše zanima hoće li proizvođači spustiti cene, ali navodno još nisu odlučili hoće li smanjenje čokoladica dovesti i do smanjenja cena. PHE će objaviti koliko proizvođači moraju da smanje čokoladice, a najviše uticaja će imati prosečna količina šećera na 100 grama nekog proizvoda. Prošlog leta je po prvi put najavljeno da će javno zdravstvo terati kompanije na smanjenje šećera, a borci protiv gojaznosti oštro su kritikovali najavu borbe protiv šećera. Aktivisti su mere vlasti nazvali jadnim i rekli da nisu dovoljno ambiciozne. Količinu šećera u hrani treba prepoloviti, a masti treba smanjiti za 20%.

Istovremeno, iz Engleske dolaze zabrinjavajuće brojke o gojaznoj deci. Više od petine engleske dece gojazno je pre nego uđu u osnovnu školu, a do završetka osnovne škole, trećina će postati gojazna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladice
Komentari (0)
Dodaj komentar