Vučić: Svima u interesu da se što pre završi štrajk u Fijatu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je svima u velikom interesu da se što pre završi štrajk radnika u fabrici automobila Fijat u Kragujevcu.

Nakon svečanosti u Skupštini Srbije povodom završetka školovanja nove klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, Vučić je novinarima rekao da razume radnike i da je uvek na njihovoj strani, ali da taj problem mora da se reši što pre.

Odgovarajući na pitanje da li država ima mehanizme da utiče na završetak štrajka, Vučić je rekao da je Srbija manjinski vlasnik i da nema mogućnost da naredjuje većinskom vlasniku kako da to reši. 

Vučić je rekao da je jedna inostrana kompanija bila zainteresovana da ulaže u Srbiju, i da je kao jedna od ponudjenih destinacija bio Kragujevac, ali da njeni predstavnici nisu otišli u taj grad baš zbog sadašnjeg štrajka u Fijatu. 

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika iz obe smene u Fijatu traje od 27. juna.

Zahtevi štrajkača su da se poveća bruto iznos osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizacijom rada rasterete radnici koji sada obavljaju po nekoliko operacija, isplati bonus efikasnosti radnicima za 2016. godinu i pokriju troškovi prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar