Vujčić: Rast u 2021. sporiji u odnosu na ranije procene

ZAGREB – Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčih izjavio je danas da će oporavak hrvatske privrede sigurno krenuti iduće godine, ali da centralna banka u ovom trenutku očekuje da će rast biti malo sporiji u odnosu na ranija predviđanja.

Kako je objasnio, osnovni rizik koji utiče na projekcije je kretanje epidemiološke situacije, koja se pogoršala, zbog čega su uvedene dodatne mere ograničenja za privredu, što, naravno, usporava i rast.

To će se, rekao je Vujčić novinarima, odraziti na četvrti kvartal ove godine, a s obzirom na trenutnu situaciju može se očekivati da će uticaj biti prisutan najmanje i u januaru iduće godine, prenosi portal Seebiz.

„To znači da bi i prvi kvartal iduće godine mogao biti nešto slabiji od ranijih predviđanja“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, HNB će sa zvaničnim prognozama izaći za desetak dana, a u kojima će predviđanja i za 2020. i za 2021. biti nešto niža nego u prethodnoj projekciji.

„Što bude duže trajala ovakva epidemiološka situacija i ove mere to će biti veći negativan uticaj na moguću stopu rasta u 2021. godini. S druge strane, ako vakcinacija krene kada je planirano, ako se epidemiološka situacija poboljša i ne budu potrebne duže epidemiološke mere, onda se može očekivati i brži privredni oporavak. A naravno, važi i obratno“, reako je Vujčić.

Napomenuo je da se prognoze i dalje kreću na otprilike oko pet posto rasta u 2021. godini, dok se za 2022. očekuje da će BDP biti viši nego u 2019. godini.

„U Idućoj godini ćemo videti oporavak, ali ne na nivou BDP.-a iz 2019. godine“, zaključio je Vujčić.

HNB je sredinom oktobra objavila da u 2020. očekuje realni pad BDP-a od osam posto, a u idućoj godini rast od 5,2 posto. Ranije projekcije su pak predviđale ovogodišnji pad BDP-a od 9,7 posto i rast od 6,2 posto u 2021, podsecja Seebiz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar