Za tri meseca plasirano 90 miliona evra manje robe na KiM

BEOGRAD – Za tri meseca od uvođenja taksi Prištine, na tržište KiM plasirano je oko 90 milona evra manje robe iz centralne Srbije, rečeno je danas Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

„Ako uzmemo u obzir da smo u novembru izgubili 20 miliona evra, u decembru 35 miliona i ukoliko bi se nastavio trend iz decembra, pošto smo ceo decembar bili pod merama, to bi bilo oko 90 miliona evra gubitka“, rekao je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju i komorski investicioni forum (KIF) u PKS Aleksandar Radovanović.

Dodao je da se je u tu procenu uračunat i prosečan trend rasta plasmana robe na KiM od osam odsto koji smo imali u prvih 10 meseci 2018. godini.

Priština je 6. novembra uvela takse od 10 odsto na robu iz centralne Srbije, a zatim ih od 21. novembra podigla na 100 odsto.

„Podaci su takvi da ne možemo da procenimo kolika je konačna šteta svih kompanija koje posluju sa KiM. Ali, što duže mere traju, to će za naše privrednike biti nepovoljnije pošto je neko drugi zauzeo prostor. Svima je jasno da ćemo se ukoliko ostanu te takse teško vratiti na to tržište“, kazao je Radovanović Tanjugu.

Istakao je, takođe, da je neophodan politički dogovor kako bi se taj problem prevazišao i da tu misli na koordinaciju međunarodne zajednice, pre svega, EU i SAD, koje mogu da utiču na Prištinu da povuče takse.

Radovanović je podsetio da takse Prištine na srpsku robu nisu u skladu sa CEFTA sporazuma, niti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

„Nadamo se da će, pošto privrednici trpe veliku štetu, u što kraćem roku to biti rešeno kako bi opet imali slobodan promet robe i usluga. Na tom tržištu je srpska roba sada zamenjena proizvodima iz Makedonije, Albanije, Slovenije, Grčke, Turske“, rekao je Radovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar