Za uspešan start-up potrebna motivacija, mentorstvo i povezi

SKOPLJE – Uspešnost jednog start-up preduzeća zavisi od skupa faktora među kojima su dobro mentorstvo, veština povezivanja, podrška okoline i proaktivan pristup, kaže direktor razvoja u „JVP Play“ Doron Iš Šalom.

On je na panelu „Primena ideja na tržištu“ u okviru samita „Makedonija 2025“ naveo da je za uspeh start-up projekta potreban kontinuitet, prahenje trendova, izgradnja odnosa i saradnje, te podela posla sa pravim ljudima i saradnicima.

Govoreći o značaju mentorstva Šalom je istakao da je potreban mentor koji će pre svega biti vizionar, strateški usmerena ličnost koja će ispratiti ideju do kraja puta.

“Uspešan start-up je zapravo trostruka pobeda između globalnog tržišta kome je dodata nova vrednost, investitora koji je uložio u pravu biznis ideju i samog start-up preduzeća koji sebe pozicionira u svetu biznisa”, rekao je Šalom.
Kako kaže, u Izraelu se pokreće između 1.000 i 1.200 novih start-upova na godišnjem nivou, a oko 80 odsto njih propadne.

Ipak, neuspeh ne treba da se shvati kao poraz, podvlači on, već kao lekcija.

„U Izraelu smo zapravo srećni ukoliko propadne biznis ideja, jer to ne znači da je sve završeno, nego da je pokrenut prvi korak. Ako smo ljuti zbog pada, onda nikada nećemo ponovo pokušati”, kaže on.

On je uporedio Izrael sa Makedonijom i zemljama u regionu i ukazao na značaj ljudskog faktora u procesu razvoja.

“Izrael i Makedonija su države koje nemaju prirodne resurse i upravo zbog toga njihov razvoj je uslovljen ljudskim kapitalom i razvojem ideja mladih”, kaže Šalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar