Završena obuka 20 zavarivača bravara

BEOGRAD – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) saopštila je danas da je u okviru aktivnosti podsticanja zapošljavanja Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, završena obuka za 20 zavarivača bravara, koji nakon dobijanja sertifikata, imaju mogućnost zaposlenja u nekoliko kompanija u Kovinu, Smederevu i Pančevu.

Obuka je realizovana u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, koji sprovodi GIZ.

Obuke za poznatog poslodavca za zanimanje bravar zavarivač i zavarivač, do sada je završilo 40 osoba.

Svi polaznici su na kraju obuke dobili međunarodno priznate sertifikate.

„Na osnovu znanja i sertifikata stečenog tokom ove obuke najveći broj kandidata zaposliće se u kompaniji Statik d.o.o. iz Kovina, u kojoj je obuka održana. Interesovanje za zaposlenje obučenih kandidata iskazalo je i još nekoliko kompanija iz gradova iz kojih dolaze polaznici obuke. Ova zanimanja su inače deficitarna u Srbiji i stečeni sertifikat pruža mogućnost brzog zaposlenja,“ kaže Slađana Radisavljević Milutinović, direktor centra za obuku „Goša Weld Team“(GWT), koji je realizovao ovu obuku.

Ona je dodal da su inženjeri GWT sve vreme pratili rad na obuci i dali pozitivne komentare na obučenost polaznika.

„Nakon obavljenih intervjua sa svim zainteresovanim za zaposlenje u našoj firmi, predstavićemo im uslove zaposlenja i zaposliti nekoliko kandidata”, rekla je Vesna Kostić, menadžer ljudskih resursa u kompaniji Statik d.o.o.

Obuka za zanimanja zavarivač i zavarivač bravar traje 22 dana, obavlja se prema pravilima Međunarodnog institita za zavarivanje, a sastoji se od teorijskog dela usklađenog sa stepenom obrazovanja polaznika i praktičnog rada.

Tokom obuke pažnja se posvećuje i socijalno-psihološkoj podršci polaznicima i jačanju njihovog samopouzdanja, sa ciljem da uz stečene kvalifikacije dovede do njihove brže intergracije u društvo, dodaje se u saopštenju GIZ.

U okviru aktivnosti podsticanja zapošljavanja, projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ organizuje niz obuka za zanimanja tražena na tržištu rada i zanimanja koja omogućavaju započinjanje sopstvenog posla, poput obuka za zavarivače i zavarivače bravare, rukovaoce građevinskim mašinama, kuvare, manikire, pedikire, frizere, rad od kuće uz znanje engleskog i nemačkog jezika.

Pored toga projekat pruža podršku programima školovanja za odrasle i startapovima povratnika i povratnica po programu o readmisiji, navodi se u saopštenju Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar