Žensko preduzetništvo uticajnije u Srbiji nego u Danskoj

BEOGRAD – Žensko preduzetništvo uticajnije je u Srbiji nego u Danskoj, a srpske kompanije u kojima su na vodećim pozicijama žene imaju veći udeo u ostvarenoj neto dobiti u odnosu na takve kompanije u Slovačkoj, Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj, Češkoj i Mađarskoj.

To su pokazali rezultati analize ženskog preduzetništva u 13 evropskih zemalja koju je sprovela kompanija Bisnode.

Rezultati istraživanja ženskog preduzetništva idu u prilog uspešnosti poslovnih žena u Srbiji, posebno u pogledu profitabilnosti, ali ipak postoje značajna odstupanja u odnosu na vodeće zemlje, kao na primer Sloveniju, što znači da ima prostora za značajna unapređenja, poručuju iz te kompanije.

U svim analiziranim zemljama, osim u Sloveniji, žene preduzetnice ostvaruju manju neto dobit od svojih muških kolega.

U Sloveniji su kompanije koje vode žene u proseku 56 odsto profitabilnije u odnosu na domaću privredu, dok mađarske kompanije koje vode žene imaju najnižu profitabilnost u odnosu na prosek privrede u toj zemlji, prema Bisnode indeksu uticaja žena (BIWI).

Kada je reč o uticaju ženskog preduzetništva na privredu, žene u Poljskoj imaju najveći uticaj na domaću privredu, prate ih slovenačke i mađarske preduzetnice, dok ostale zemlje pokazuju vrednost indeksa ispod proseka.

Najnižu vrednost indeksa za 2018. godinu imaju Danska i Srbija.

U Sloveniji, Poljskoj, Norveškoj i Danskoj žene zapošljavaju veći broj ljudi od kompanija u kojima su muškarci na vodećim pozicijama, dok je najveći jaz u Belgiji.

Analiza takođe pokazuje da kompanije u kojima su žene na vodećim pozicijama u većini zemalja u proseku ostvaruju znatno niže prihode, pri čemu je najznačajnija razlika u Belgiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar