Značajno intenziviranje ekonomske saradnje sa Francuskom

BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković razgovarao je danas sa predstavnicima Unije francuskih poslodavaca (MEDEF International) o ekonomskoj saradnji dve zemlje, merama koje je Vlada Srbije sprovela kako bi ublažila posledice pandemije virusa korona, kao i o najznačajnijim projektima koji će se realizovati u narednom periodu.

Stanivuković je naveo da je Francuska tradicionalno jedna od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, te da je sveukupna ekonomska saradnja na odličnom nivou.

„Postoje mnogi primeri dobre poslovne saradnje sa kompanijama iz Francuske koje uspešno posluju u Srbiji i potencijal za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje između naših zemalja je ogroman. Spremni smo da tu saradnju poboljšamo i intenziviramo kako bi privukli još investicija u budućnosti“, rekao je Stanivuković, a navedeno u saopštenju Ministarstva.

On je predstavnicima Unije francuskih poslodavaca ukazao na činjenicu da je zahvaljujući makroekonomskoj i fiskalnoj stabilnosti Srbija uspela da izbegne veće posledice ekonomske krize uzrokovane pandemijom virusa korona nego što je to slučaj sa pojedinim evropskim zemljama.

„Uprkos krizi i svim problemima sa kojima se suočavamo, projekcija rasta BDP-a Srbije za 2020. godinu je revidirana sa -1,8 odsto na minus jedan odsto, što predstavlja jedan od najboljih rezultata u Evropi“, rekao je Stanivuković.

Dodao je da projekcije Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije predviđaju da će kumulativni rast Srbije u naredne tri godine biti najveći u Evropi, a to je, kaže, direktna posledica boljih rezultata nego što se očekivalo u industriji, trgovini, građevini, kao i u rekordnim prinosima u poljoprivredi.

Istakao je da projekcija rasta za 2021. godinu iznosi šest odsto.

Državni sekretar je rekao da je zahvaljujući merama ekonomske pomoći koje je vlada sprovela održan nivo zaposlenosti i zarada i da je stopa zaposlenosti u prvom kvartalu 2020. godine bila 9.7 odsto, da bi na kraju drugog kvartala spala na istorijski minimum od 7.3 odsto, a u trećem iznosi devet odsto, što je manje nego pre početka pandemije.

Govoreći o stranim direktnim investicija, Stanivuković je istakao da je srpska privreda pokazala otpornost na pandemiju u toj sferi, privukavši više od 1.7 milijardi evra u prvih devet meseci 2020. godine.

„Ovo je potvrdio i ugledni Fajnenšl Tajms, koji je ocenio da je Srbija, srazmerno veličini svoje ekonomije, po drugi put u poslednje tri godine svetski šampion u privlačenju stranih direktnih investicija“, ukazao je Stanivuković.

Kaže i da je većina stranih direktnih investicija usmerena na izvozno proizvodni sektor i dodao da se ove godine očekuje stabilan priliv od 2,2 milijarde evra, ili 4,7 odsto BDP-a.

Državni sekretar se osvrnuo i na planove za naredni period i naglasio da će fokus biti na smanjenju ukupnog poreskog opterećenja na rad, što će dodatno rasteretiti privredu i povećati konkurentnost privatnog sektora.

Takođe, sagovornike je upoznao i sa investicionim planom „Srbija 2025“, koji je vredan 14 milijardi evra i koji podrazumeva brojne infrastrukturne projekte.

Govoreći o budžetu za 2021. godinu, Stanivuković je naglasio da će kapitalne investicije imati značajan udeo u njemu, te da će se sredstva iskoristiti za finansiranje javnih investicija, auto-puteva, mostova, kliničkih centara, bolnica, škola, naučnih i tehnoloških parkova.

Prema njegovim rečima, sve to će doprineti ekonomskom oporavku i rastu zemlje, ali i značajnom unapređenju životnog standarda građana.

Pored ulaganja u infrastrukturu, budžetom za 2021. godinu značajan deo sredstava usmeren je na zelene projekte i digitalizaciju.

Stanivuković je naglasio da je Srbija posvećena sprovođenju strukturnih i sektorskih reformi, čija primena će nas približiti članstvu u Evropskoj uniji, što predstavlja, ističe, prvi i najvažniji spoljnopolitčki prioritet.

„Sprovođenjem različitih strukturnih reformi poboljšaćemo poslovno okruženje i podržati veći rast vođen privatnim sektorom, a sve sa ciljem privlačenja stranih i stimulisanja domaćih investitora. Fokusiraćemo se na unapređenje investicione klime, borbu protiv sive ekonomije i poboljšanje korporativnog upravljanja javnih i državnih preduzeća“, zaključio je Stanivuković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar