FHP traži da vlasti Srbije podrže rezoluciju UN o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici

Organizacije za ljudska prava iz Srbije „snažno podržavaju“ donošenje rezolucije UN o proglašenju 11. jula „Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici“ i pozivaju zvanični Beograd da uradi to isto – saopštio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

„Pozivamo Vladu i predsednika Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova“ – piše u saopštenju.

FHP je naveo da bi time „Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu“.

„Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene su van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove“ – navedeno je u saopštenju.

U saopštenju piše i da je prva presuda zbog genocida u Srebrenici izrečena komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004, a zbog genocida su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić i Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Uz FHP saoštenje su podržale i organizacije „Žene u crnom“, „Impuls Tutin“, „Peščanik“, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, „Hartefakt Fond“, Građanske inicijativ, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Taj opštinski genocid u Srebrenici je postao pravi pokret, pri čemu se ne postavlja pitanje zašto baš sada? Posle „tačno“ 29 godina neki su se uverili preko glasnogovornika demokratije da je tačno da jetaj zločin genocid. Što to nije urađeno pre 19 godina ili pre 9 godina?