Potvrđeno: U Libiji oslobođen Miroslav Tomić

Državljanin Srbije Miroslav Tomić, radnik nemačke kompanije Feroštal u Libiji, oslobođen je danas, potvrđeno je Ambasadi Srbije u Tripliju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Tomić je, podseća se, kidnapovan u nedelju 24. aprila kasno po podne na putu Sarir – Mesla (jugoistočni deo Libije, 1 200 kilometara od Tripolija).

Miroslav Tomić, šef projekta u Feroštalu, nalazi se na sigurnom i javiće se sutra na posao, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je, upitan šta bi mogla da bude pozadina tog kidnapovanja, da nemačka kompanija tvrdi da političke pozadine nema.

„Tamo postoje lokalni sukobi, lokalne policije, lokalne kriminalne grupe, verovatno je razlog otmice otkup, jer je to jedna od unosnijih delatnosti raznih kriminalnih grupa poslednjih godina“, naveo je Odalović, dodajući da nemačka kompanija nije potvrdila da im je zatrazen otkup.

Podseća da je Ministarstvo poslednje dve godine u nekoliko navrata davalo preporuke koje su to zemlje gde su bezbednosni rizici veliki i gde se ne preporučuje da naši građani putuju.

Reč je o Tunisu, Libiji, Egiptu, nekim delovima Izraela, Siriji i Avganistanu.

Situcija u tim zemljama se, prema Odalovićevim rečima, nije bitno promenila i svi naši državljani u tim zemljama su upozoreni na rizike i znaju proceduru.

U Libiji trenutno, kako je dodao, radi i živi oko 350 naših državljana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

libijaMiroslav TomićotmicaVeljko Odalović
Komentari (0)
Dodaj komentar