Haška presuda: Karadžiću 40 godina zatvora, kriv za genocid u Srebrenici (video)

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasio krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Na ovu presudu i Karadžić i tužilaštvo haškog tribunala imaju pravo da ulože žalbu, a do pravosnažnosti presude on će ostati u pritvoru Haškog tribunala.

Sudija O Gon Kvon rekao je da je veće našlo da Karadžić nije kriv za genocid pod tačkom jedan optužnice, koja se odnosi na zločine u sedam bosanskih opština, ali da jeste kriv po svim ostalim tačkama.

Proglašen je krivim za genocid iz tačke 2, po tački 3 kriv je za progone i zločine protiv čovečnosti, 4 – istrebljenja i zločine protiv čovečnosti, 5 – ubistva, zločcine protiv čovečnosti, 6 – ubistva, kršenje zakona i običaja rata, 7- progone i deportacija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zatim po tački 8 kriv je za nasilno premeštanje, zločine protiv čovečnosti, 9 – teror, kršenje prava i običaja ratovanja, 10 – nezakoniti napadi na civile i kršenje zakona i običaja ratovanja , 11 – uzimanje talaca i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudsko veće haškog tribunala zaključilo je da je Radovan Karadžić odgovoran za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, pošto je utvrdilo da je pristao na ukupan cilj ubijanja muslimanskih muškaraca u Srebrenici kojem je znatno doprineo.

„Optuženi je bio jedina osoba u Republici Srpskoj koja je imala moć da interveniše i spreči ubijanje muslimanskih muškaraca, ali ipak umesto da interveniše i spreči, optuženi je naredio da muslimanski zarobljenici koji su tada držani u Bratuncu budu prebačeni na druga mesta i ubijeni. Oni su zatim odvedeni u Zvornik gde su ubijeni“, rekao je sudija O Gon Kvon.

On je istakao da je veće uvereno je da su ubistva u Srebrenici izvršena u skladu sa sistematskim i organizovanim planom i da je plan da se ubiju svi vojnosposobni muškarci i dečaci bio formulisan tokom trećeg sastanka u hotelu „Fontana“.

Veće je, prema rečima sudije, konstatovalo da je u kombinaciji sa načinom i sistematskom i organizovanom prirodom ubistava, pokazana namera da se ubije svaki vojnosposobni musliman iz Srebernice.

O Gon Kvon je dodao da je Karadžić sve vreme dobijao informacije iz raznih kanala, putem kontakata sa visokopozicioniranim oficirima Vojske Republike Srpske, i da je bio upoznat sa situacijom na terenu.

Prema rečima sudije, Karadžić je naredio je zauzimanje Srebrenice kada je saznao da postoje povoljni uslovi za napad.

U zaključku povodom optužbe za sedam bosanskih optšina, Karadžić prema stavu sudskog veća snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje.

Veće, međutim, smatra da nema dokaza da je postojala genocidna namera ni kod Karadžića ni kod članova zajedničkog zločinačkog poduhvata, kao ni kod pojedinačnih izvršilaca zločina da se istrebi i potpuno uništi muslimansko i hrvatsko stanovništvou tim opštinama, rekao je predsednik sudskog veća.

Po optužbama za zločine u Sarajevu, sudija O Gon Kvon rekao je da veće smatra da je optuženi kriv.

Sudsko veće, naime, smatra da je Karadžić podržavao i odobravao granatiranje Sarajeva i snajperske napade na civile i da je koristio snaperske napade i teror kao pritisak na rukovordstvo bosanskih muslimana i međunarodnu zajednicu zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva.

Veće je takođe zaključilo da je Karadžić kriv za uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija kao talaca, jer je podsticao i odobravao njihovu otmicu, te da snosi pojedinačnu komandu odgovornost za krivično delo uzimanje talaca kao kršenje zakona i običaja rata, rekao je sudija O Gon Kvon.

„Dana 26. maja, nakon udara NATO na Pale, snage su zatočile pripadnike Unprofora na razlicitim lokacijama. Dok su bili zatočeni pretili su im da će ih ubiti ako nastavi NATO da bombarduje srpske položaje“, rekao je sudija.

On je dodao da su neki od otetih bili lisicama vezani ispred mesta od vojnog značaja, napominjući da nisu bili snaga u sukobu, ali da su namerno bili zatočeni da bi se izbegli NATO napadi.

Prvi predsednik Republike Srpske saslušao je mirno u sudnici tribunala, dok je javnost uživo mogla da prati prenos preko interneta i uključenja nacionalne televizije.

Inače, veliki broj zainteresovanih, koji nisu mogli da uđu u sudnicu zbog nedostatka mesta, čekao je presudu ispred zgrade suda.

Karadžić je nakon višegodišenjeg bekstva i skrivanja pod lažnim identitetom „doktora Dabića“, uhapšen 18. jula 2008. godine, i nedelju dana kasnije iz Beograda je izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo zvanično u oktobru 2009. godine,a završeno je 2014.

Tokom suđenja zvanično se branio sam – bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima.

Presudom Karadžić nisu zadovoljni ni Srbi ni Bošnjaci

Gotovo svi značajniji portali u državama bivše Jugoslavije su izricanje presude prvom predsedniku Republike Srpske iz Haga prenosili uživo, a vest da je tribunal Radovana Karadžića osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina svi mediji su preneli kao udarnu.

Prvostepenom presudom Karadžiću, međutim, nisu zadovoljni ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji BiH, a ambasada SAD u BiH je apelovala na sve strane da prihvate presudu Kradžiću i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom suživotu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su prava svih njenih građana zaštićena.

U saopštenju povodom presude Karadžiću, iz Ambasade SAD su saopštili da današnju presudu Tribunala smatraju „važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca za strašne patnje građana Bosne i Hercegovine“.

U tm diplomatskom predstavništvu se nadaju da će to žrtvama i njihovim porodicama doneti smiraj i dati osećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u svom prvom reagovanju kaže da ova presuda neće imati nikakve posledice na Dejtonski mirovni sporazm, Ustav i status RS i njenih organa i institucija, ali i da Tribunal nije ispunio svoju misiju.

„U Statutu Haškog tribunala piše da je svrha njegovog osnivanja “principijelno kažnjavanje svih ratnih zločina“ što bi trebalo da da doprinese pomirenju na ovim prostorima. I po tvrdnjama međunarodnih predstavnika svrha osnivanja Tribunala je istina, odgovornost i pomirenje. Međutim, potpuno jasno je da Tribunal nije ispunio svoju misiju i da je u svom proteklom radu pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup pravdi“, naglasio je Čubrilović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je posebno istakao činjenicu da je Haški tribunal, za dvadeset godina rada, optužio 161 osobu, od čega je najviše Srba, čak 110, među kojima su i politički, vojni i policijski zvaničnici srpskog naroda.

„Za tragične sukobe na ovim prostorima odgovorni su učesnici svih strana, uključujući i međunarodnu zajednicu, a prvenstveno su optuživani i osuđivani pripadnici srpskog naroda“, naveo je Čubrilović i istakao da će se RS i dlaje zalagati da bude uređen i funkcionalan deo BiH, da svi nivoi vlasti budu potpuno jedinstveni, aktivni i odgovorni prema građanima.

Narodna skupština, koja je prva konstituisana institucija Republike Srpske, i danas kao i pre skoro dve i po decenije, čvrsto je rešena da nastavi da čuva i brani Republiku Srpsku, interes srpskog naroda i svih građana, uz poštovanje ustavnih demokratskih i civilizacijskih principa, zaključio je Čubrilović.

Presuda bilo kome, pa i Radovanu Karadžiću, ne može da umanji snagu Republike Srpske, izjavio je danas predsednik RS Milorad Dodik.

„Republika Srpska nikad nije bila svesnija sebe i odlučnija da brani svoje stečeno pravo i u tom pogledu presuda bilo kome, pa ni Karadžiću, neće moći da umanji snagu RS“, rekao je Dodik za B92.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

HagpresudaRadovan Karadžić
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • batamrca

    Koliko se ja razumem u politiku, do ovakvih zločina nikada ne bi došlo da nismo primili demokratske navike od vas sa zapada ili dok nas niste demokratizovali na vaš način, tu demokratiju posle nas vidimo i u Iraku, Libiji, Siriji itd. Puno vam hvala za to, neka da bog i vama i bolju nego vi nama.

  • shoki

    Za ono što je uradio, malo je dobio. Mnogo je majki zbog njega proplakalo.