Mišković oslobođen za putarska, novo suđenje za porez

Miroslav Mišković pravosnažno je oslobođen za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, a ponavlja mu se suđenje za utaju poreza, odlučio je Apelacioni sud. Kako prenosi Tanjug, odluka je doneta jednoglasno.

Vlasnik „Delta holdinga“ osuđen je 20. juna 2016. prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za pomaganje sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Marko MIšković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće „Mera invest“ plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Kako je ranije objavio „Blic“, Apelacioni sud svoju odluku obrazlaže time što je prvostepenom presudom Specijalnog suda Mišković osuđen zbog pomaganja, a u obrazloženju te presude je delo opisano kao podstrekivanje.

Miškoviću se ponavlja suđenje samo za utaju poreza

Apelacioni sud u Beogradu pravosnžno j e oslobodio vlasnika Delta holdigna Miroslava Miškovića od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, dok je ukinuo deo prvostepene presude kojom je bio osuđen na pet godina zatvora i osam miliona dinara, zbog optužbi da je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Istim rešenjem, Apelacioni sud je naložio da mu se zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka suđenje za utaju poreza ponovi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Ukinutim delom presude Mišković je 20. juna 2016. bio osuđen zbog krivičnog dela utaja poreza izvršena pomaganjem.

Po nalaženju Apelacionog suda nema dokaza da je Mišković izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u vezi sa putarskim preduzećima.

U osudujućem delu presude, koji je ukinut, po nalaženju Apelacionog suda, prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka „budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim cinjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurecni.

Suđenje će mu se sada ponoviti samo po delu optužnice tužilaštva za organizovanui kriminal koja ga tereti za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Miroslav Miškovićporezputarska
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    He, he…