Mladić žalbom traži poništavanje osudjujuće presude i oslobadjanje

Odbrana Ratka Mladića podnela je danas sudu u Hagu najavu žalbe na prvostepenu presudu kojom je on novembra prošle godine osudjen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH.

U najavi žalbe, Mladićeva odbrana zahteva da se ta presuda poništi zbog „niza pravnih i činjeničnih nepravilnosti i grešaka“, i da bivši komandant Vojske Republike Srpske bude oslobodjen.

Alternativno, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić traže da Mladiću bude ponovo sudjeno.

Po danas podnetoj najavi, žalba odbrane ima devet osnova.

Po Mladićevim braniocima, Haški tribunal je pogrešio kada je u presudi utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je on bio pripadnik.

Cilj tog poduhvata bilo je, po presudi, trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih delova teritorije BiH, koju su lideri bosanskih Srba proglasili srpskim.

Mladić je presudom proglašen krivim za progon Muslimana i Hrvata iz opština širom BiH.

Odbrana pobija i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici.

Po presudi, Mladić je kriv za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijim i gadjanjem snajpera.

Mladić je osudjen i za genocid u Srebrenici, kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo ubijanje vojno sposobnih muslimanskih muškaraca i proterivanje žena i dece.

Odbrana ulaže žalbu i na deo presude kojim je utvrdjeno da je Mladić bio protagonista zločinačkog udruženja uzimanja za taoce pripadnika Unprofora, u proleće 1995.

Mladićevi branioci u najavi žalbe navode i da sudjenje nije bilo pravično zato što su njegova prava „grubo prekršena“.

Odbrana se žali i na kaznu koju je raspravno veće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine Mladića (76)  osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostpenom presudom, Mladić je oslobodjen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Nista sto je u vezi sa tim cudovistem u ljudskom obliku,sa Mladicem,nista me ne cudi.Takav zlocinac koji da ima imalo casti,trebalo je da presudi sam sebi.Posle tog cudovisnog krvavog pira u Srebrenici,on se usudjuje da trazi oslobadjajucu Presudu Suda.Ne postoji tako krvolocna zivotinja,kao sto je taj ljudski izrod.!!!