Nastavlja se suđenje žandarmima, svedoči Andrej Vučić

Pred Višim sudom u Beogradu sutra će biti nastavljeno suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno svedočenjem Andreja Vučića u svojstvu oštećenog.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Svi okrivljeni su na ročištu krajem avgusta negirali krivicu i istakli da su 28. septembra 2014. godine postupali po zakonu, bez prekomerne upotrebe sile.

Oni su ispričili da su Andrej Vučić, Predrag Mali i dvojica pripadnika Kobri probili policijski kordon, da se nisu obazirali na upozorenja i da su napali policiju – jedan je potegao pištolj, a jedan flašom gađao policajca.

Naveli su i da su posle incidenta odmah pozvani u kabinet premijera Aleksandra Vučića, koji im je nakon upućenog izvinjenja, rekao da se „desio nesporazum i da su svi napeti“.

Žandari su optuženi da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja. Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar