Neizvesno kada će tela naših državljana stići u Beograd

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da još nije sigurno kada će avion sa telima poginulih službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića poleteti uz Tripolija.

„Još nismo sigurni kad će avion sa telima naših službenika poleteti, jer i u ovakvim situacijama postoje procedure koje su nama nejasne i gde nismo mogli da dobijemo dozvolu da naš avion sleti, ili da libijski poleti“, rekao je Dačić novinarima, nakon upisivanja u knjigu žalosti u MSP.

„Čekaćemo još malo na odgovor, potom ćemo prebaciti tela preko Tunisa“, izjavio je on.

Dačić je rekao da je Libija odmah ponudila svoj avion i izrazila saosećanje sa našim žrtvama, kao i da je srpska strana preko Er Srbije odmah zatražila dozvolu za sletanje našeg aviona u Tripoli.

Dozvolu još nismo dobili, šta će biti do kraja ne znamo ni sami. Učinićemo sve što možemo da tela vratimo porodicama“, rekao je on.

Dačić je naveo da je sekretar MSP Veljko Odalović juče otputovao u Libiju, gde je tražio dve stvari od libijskih vlasti – da se procedura brzo završi i da se saznaju svi podaci iz istrage od trenutka kad se desila otmica, kao i izveštaj sa obdukcije.

On je rekao da će obdukciju biti izvršena i u Srbiji, kad tela budu stigla.

„Budite uvereni da će radna grupa koju smo formirali, nezavisno od državnih organa koji treba da se bave tim slučajem, do kraja utvrditi punu istinu, šta se desilo, ko je kriv, na kraju krajeva, to je nešto što dugujemo i njihovim porodicama“, rekao je šef srpske diplomatije.

Ovim ljudima dugujemo nezaborav i punu istinu o tome šta se dogodilo i zašto se dogodilo, rekao je Dačić.

U toku prepodneva, u knjigu žalosti upisali su se ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot i drugi predstavnici diplomatskog kora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar