Odloženo suđenje žandarmima zbog incidenta na Paradi ponosa

Pred Višim sudom u Beogradu danas je odloženo suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i na dvojicu pripadnika jedinice vojne policije „Kobre“ tokom Parade ponosa 2014. godine.

Zbog nedolaska sudije Svetlane Aleksić, suđenje je odloženo za 9. jul.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Oni bi u nastavku suđenja trebalo da počnu da iznose svoju odbranu.

Pripadnici Žandarmerije se,  kao saizvršioci, terete za krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe, u sticaju s krivičnim delom zlostavljanja i mučenja. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret im se stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Pri prvom pojavljivanju u sudu, kada je čitana optužnica, oni su se kratko izasnili da nisu krivi. Njihovi advokati istakli su da je optužnica „krivo postavljena“, nejasna i da nije individualizovana odgovornost policajaca.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.

Janković je podneo prijave zbog sumnje da su se pripadnici Kobri oglušili o usmena naređenja, nastojeći da prođu kroz postavljeni kordon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar