Ovo je alarmantno: Svake nedelje po jedna nova droga!

Profesor dr Slavica Vučinić sa VMA upozorava da su novi veštački opijati veoma lako dostupni mladima. Prodaju se kao osveživači vazduha, u šarenim kesicama, prenose Večernje novosti.

U svakom „tabako šopu“ može se kupiti droga u slobodnoj prodaji što mladi u Srbiji masovno koriste. Najčešće su u upotrebi sintetički kanabinoidi koji su u slobodnoj prodaji po „tabako“ i „hedšopovima“, a dileri po kafićima prodaju i „drogu za silovanje“.

Ovo, za „Novosti“, kaže prof. dr Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije. Ona dodaje da je u poslednjih 15 godina u svetu registrovano čak 620 novih narkotika, psihoaktivnih droga.

– Sadašnji trend je da se svake nedelje u svetu registruje jedna do dve nove supstance koje služe kao droga najčešće među mladima – kaže profesorka Vučinić. – Najzastupljeniji su sintetički kanabinoidi, koji su po hemijskom sastavu vrlo različiti. Ova droga se uglavnom prodaje kao osveživač vazduha, pakovana u šarene kesice sa posebnim nazivima „crna mamba“, „iluminejt“, „bedmed“, „galaksi“, „biljni tamjan“, „beli slez“. Na njima je sitnim slovina naznačeno da nisu za ljudsku upotrebu, ali bez sastava i deklaracije. Mladi ovu drogu najčešće puše, a može da se kupi i u tečnom obliku da se inhalira ili puši u elektronskoj cigareti, pri čemu se ne oslobađaju neprijatni mirisi.

Razlog upotrebe sintetičkih kanabinoida je kao i kod većine droga – želja za boljim raspoloženjem, opuštanjem, boljom socijalnom interakcijom.

– Najsmrtonosnija među sintetičkim kanabinoidima je supstanca 5f-MDMB-pinaca jer dovodi do srčanog i moždanog udara, bubrežne slabosti i teških motoričkih poremećaja – kaže profesorka Vučinić. – U poslednje dve godine lečili smo čak 60 pacijenata zbog korišćenja sintetskih kanabinoida, a najveći broj je zbrinut 2015. godine, kada smo za mesec i po dana imali 36 pacijenata. Efekti na telo i psihu su pogubni jer dolazi do uznemirenosti, konfuzije, psihotične reakcije, podrhtavanja i izraženog poremećaja kretanja. Prisutni su stezanje i bol u grudima, otežano disanje, mučnina, povraćanje…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

drogaslobodna prodaja
Komentari (0)
Dodaj komentar