Podvlačenje crte: Evo KOGA je sve MUP u velikoj akciji danas uhapsio

U nekoliko odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Srbije uhapšene su 93 osobe na teritoriji Beograda, Novog Sada, Subotice, Pančeva, Kikinde, Jagodine, Zaječara, Kraljeva, Kruševca, Niša, Leskovca i Vranja.

Foto: Pixabay/Tryjimmy

HIP Azotara

Policija je u Pančevu uhapsila M. Đ. odgovorno lice “HIP Azotara“ Pančevo, P. Đ. bivše odgovorno lice ovog preduzeća, kao i N. P. bivše odgovorno lice Službe održavanja “HIP Azotara“.

Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Oni su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, toko 2015. godine, prekoračivši ovlašćenja i suprotno zahtevu Službe tehničke pripreme i potrebama „HIP Azotara“, prihvatili ponudu privrednog društva „K. M. Mont“ iz Petrovaradina i nabavili tehnički neprihvatljive cevi, zbog čega je došlo do njihovog pucanja.

“HIP Azotara“ je oštećena za 180.621.287 dinara.

Kompani SU Azotara

U Subotici su uhapšena odgovorna lica preduzeća DOO “Kompani SU Azotara“ P. M. i J. Ć. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 993.823 evra, za koliko je i oštećen PD “Grain International“ Novi Sad.

EPS

U akciji su uhapšeni radnik i bivši zaposleni niške Elektrodistribucije, koji su oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) i EPS Distribuciju za oko dva miliona dinara.

EPS je saopštio da su osumnjičeni umanjivali pojedinim korisnicima račune za neovlašćenu potrošnju električne energije, odnosno skrivali predmete o neovlašćenoj potrošnji, prenosi B92.

EPS je istakao da će biti nastavljene oštre kontrole kako bi se zaštitila imovina preduzeća i sprečile zloupotrebe.

Foto: Pixabay.com/cocoparisienne

Agro tehnolodži

U Subotici je uhapšeno odgovorno lice DOO “Agro tehnolodži“ M. V. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela poreske utaje, i odgovorna lica .

MUP je saopštio da je M.V. u saučešništvu sa još jednom osobom od avgusta 2015. do aprila 2017. godine, u nameri da izbegnu obavezu utvrđivanja i plaćanja akcize i poreza na dodatu vrednost na izvršen promet žestokih alkoholnih pića proizvođača DOO “Agro tehnolodži“, organizovali ilegalnu proizvodnju.

Sumnja se da su posredstvom više privrednih subjekata alkoholna pića uneli u veleprodajne i maloprodajne objekte, kao i da su koristili neverodostojnu dokumentaciju i fiktivne poslove.

Sumnja se da su na ovaj način izbegli plaćanje akcize u iznosu od 87.703.129 dinara i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 50.953.954 dinara.

M. V. je, kako se navodi, osumnjičen i da je u saizvršilaštvu sa drugom osobom prilikom prestanka obavljanja delatnosti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, pri preregistraciji privrednog društva DOO “Agro-tehnolodži“ u Prištini, nije Ministarstvu finansija vratio neiskorišćene akcizne markice u čijem posedu su faktički bili.

Na ovaj način izbegli su plaćanje akcize u iznosu od 189.424.012 dinara, a budžet Srbije oštećen je za oko 2.780.349 evra.

Evo ko je još danas „pao“:

  • U Leskovcu je uhapšena D. B. inspektorka terenske kontrole Poreske filijale u tom gradu. Uhapšena je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanja mita.
  • Uhapšen je i Lj. M, odgovorno lice jednog ugostiteljskog objekta u Leskovcu zbog sumnje da je počinio krivično delo davanje mita.
  • Podneta je krivična prijava protiv dva odgovorna lica u preduzeću “PPG Marketing“ i distribucija d.o.o. zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi i saizvršilaštvu, kojim su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodina oštetili za 2.500.000 dinara.
  • Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući rukovodioce PS Bač i PI Kanjiža.
  • Uhapšen bivši rukovodilac opštine Trstenik.
  • Uhapšen je i inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru.
  • Niška policija uhapsila je tri radnice Službe za katastar nepokretnosti S. P, P. D, i M. J. Z. zbog sumnje da su otetile Studentski centar u Nišu za oko milion evra.
  • U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplenjeno 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina kao i 17 komada ekstazija. Oduzeto je i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica.
  • Policija je takođe oduzela i pet pištolja, jednu automatsku pušku i dve lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu.
  • Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

akcijahapšenjeMUP
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Naravno niko nije uhapsen zbog ovako finih privatizacija svih firmi u srbiji i koga god malo i osude zbog pljacke sve sto je tim putem stekao ili potrosio ne trazi mu se da taj novac nadoknadi ne oduzima mu se ni imovina ni nista nego posle kratkotrajnog provlacenja po novinskim redovima i malo boravka po zatvoru se vraca da uziva u imetku koji je stekao pljackom sve je to samo predstava za narod