Policija da saopšti mere protiv nasilnika

Autonomi ženski centar saopštio je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije rešilo problem prijavljivanja i procesuiranja svojih zaposlenih koji su počinili nasilje u porodici.

Reagujući na slučaj u kojem je policajac iz Bogatića ranio bivšu suprugu zaposlenu u istoj policijskoj stanici, ta organizacija je ocenila da se iz informacija dostupnih javnosti ne može zaključiti da li je protiv osumnjičenog pokrenut krivični postupak za prethodne akte nasilja, zbog kojih je žrtva pre više od godinu dana bila hospitalizovana i zbog kojih se razvela od njega.

„Iz dostupnih informacija se vidi da je osumnjičenom tom prilikom bilo oduzeto oružje, ali da mu je isto bilo vraćeno nakon tri dana, kada je nastavio da nesmetano radi kao policijski službenik“, navedeno je u saopštenju.

Centar je pozvao MUP da saopšti javnosti koje mere je preduzeo povodom preispitivanja postupanja načelnika Policijske stanice u Bogatiću zbog sumnje da je prikrio krivična dela nasilja koje je počinio njegov policajac i time učinio krivično delo “neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca“.

Ta nevladina organizacija je dodala da godinama zahteva da MUP uspostavi posebnu proceduru za prijavljivanje nasilja u porodici koje učine policijski službenici.

Tokom 2015. godine polovina žena koje su ubili partneri, bivši partneri ili članovi porodice ubijene su vatrenim oružjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar