Pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Veliki bački kanal kod Srbobrana zagađen je i velike kolicine uginule ribe plutaju po vodi, prenose mediji.

Na sajtu opštine navodi se da je u noći između 7. i 8. septembra u Srbobranu počeo da se širi neprijatan miris kao posledica zagađenja Velikog bačkog kanala.

Kako je saopšteno iz Odeljenja za urbanizam, stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, u jutarnjim satima 8. septembra inspektor zaštite životne sredine Opštinske uprave Srbobran je izlaskom na teren primetila da na površini vode postoje pojedinačni uzorci uginule ribe, kao i da živi primerci krupne i sitne ribe plivaju neposredno ispod površine u velikim količinama u potrazi za kiseonikom.

Takvo stanje je i uzvodno i nizvodno od mosta, što ukazuje da zagađene vode dolazi iz pravca Vrbasa.

Opštinska uprava Srbobran je po hitnom postupku sprovela procedure iz svoje nadležnosti, odnosno o tome obavestila Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Nadležna vodna inspekcija je, zajedno sa predstavnicima JVP „Vode Vojvodine“ na terenu, u potrazi za uzrokom trenutne situacije, na osnovu čega će preduzeti sve potrebne mere za rešavanje ovog pitanja, navodi se na sajtu opštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomor ribeVeliki bački kanal
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Pospani

    OŠAMUĆENA RIBA NA KANALU KOD SRBOBRANA 9.9.2016.  Stručne službe JVP „Vode Vojvodine“ pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana, gde je juče primećena ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode, a ima i sporadičnih primeraka uginule ribe. O svemu ovome obaveštene su i nadležne isnpekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem većih količina čiste vode krakom kanala iz pravca Kucure stanje će se popraviti, ali to nije trajno rešenje. Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno. Ribočuvari JVP „Vode Vojvodine“ koji su i dalje na terenu kažu da je stanje bolje nego juče i da većih količina uginule ribe srećom nema.