Sećanje na heroja Srđana Aleksića: Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost

Na današnji dan 1993. godine u Trebinju, svom rodnom gradu, poginuo je Srđan Aleksić dok je od pripadnika Vojske Republike Srpske spašavao svog sugrađanina Bošnjaka Alana Glavovića. Srđan je postao heroj i taj njegov plemeniti čin nikada neće biti zaboravljen. Srđan je imao 27 godina kada je ubijen. Mladić je bio glumac amater i juniorski rekorder u plivanju.

Toga dana Srđan se sam suprotstavio četvorici naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su tukli Glavovića, inače, Srđanovog komšiju. Srđan mu je priskočio u pomoć i tom prilikom je zadobio povrede od kojih je pao u komu, a potom i preminuo.

Srđanov otac Rade Aleksić stalno poručuje da postupak njegovo sina nije bio herojski već ljudski čin i da bi tako trebalo da postupi svaki čovek. U čitulji je napisao jednostavno:”Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Jedan od četvorice Srđanovih ubica poginuo je na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Alen Glavović, mladić koga je Srđan branio svojim životom, danas živi u Švedskoj. Svake godine poseti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca, jer, kako kaže, ne zaboravlja niti će ikada zaboraviti plemeniti čin svog prijatelja.

Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Takođe, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu.

Odbornici Skupštine Beograda odlučili su da Srđanovo ime nosi jedna ulica u Novom Beogradu, a na inicijativu Suzane Milosavljević Ilić, koja je 11. februara poslala zahtev i peticiju Komisiji za imenovanja ulica i trgova.

U februaru 2012. godine posthumno je odlikovan Zlatnom medaljom „Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Srđan Aleksić
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milanovicsrbin

    za ovim kukaju samo žene u crnom