U Beogradu otvoren Sajam za treće doba

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren dvodnevni „Sajam za treće doba 55 plus“ gde će se starijima predstaviti više od 70 izlagača.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je na otvaranju rekao da je to jedinstvena manifestacija u regionu koja se četvrti put organizuje i da ima po više od 25.000 posetilaca.

Dodao je da je gradska vlast vodi „odgovornu socijalnu politiku“ i da je u poslednje za dve godine otvoreno pet klubova sa penzionere.

„Preko 650 gerontodomaćica brine o više od 2.600 naših starijih sugradjana i to je naša socijalna politika od koje nećemo odustati i način da starijima kažemo – hvala za sve što ste uradili za naš grad i zemlju“, istakao je Mali.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da penzioneri u Srbiji mogu da budu sigurni da će njihove penzije biti uplaćene na vreme i da se očekuje povećanje penzije krajem ove ili početkom sledeće godine.

„Zahvaljujući većoj zaposlenosti, uspešnijoj naplati doprinosa, poreskoj i inspekciji rada, do 22. maja ove godine u PIO fond uplaćeno je 4,8 milijardi dinara više doprinosa nego što je planirano i to je povećanje za 3,37 odsto u odnosu na plan, a više od osam odsto u odnosu na isti period prošle godine“, kazao je Vulin.

Kako je ocenio, zahvaljujući boljoj naplati doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje iz državne kase je PIO fonu dotirano 8,7 milijardi dinara manje nego što je bilo planirano i da „zbog takve politike može da se radi i na povećanju standarda“.

Dodao je da će ove godine više od 12.500 penzionera otići u banje o trošku PIO fonda, odnosno 1.000 više nego prošle godine.

Govoreći o smeštaju u domove za stare, rekao je da se iz državnog budžeta doplaćuje razlika izmedju visine penzije i cene smeštaja.

Vulin je kazao da je za penzionere bolje da ostanu što duže u porodici i da je zato važan rad penzionerskih udruženja.

„Usluge dnevnog boravka za stare i gerontodomaćica se gase u manjim sredinama, zbog čega smo odobrili 700 miliona dinara upravo za takve usluge i radimo na tome da se penzioneri obaveste o svim mogućnostima koje im se pružaju“, rekao je Vulin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar