U Srbiju za šest meseci stiglo 20 novih droga

Prema podacima Referentne laboratorije za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih supstanci Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, najčešće zbog predoziranja umiru zavisnici od heroina, ekstazija i metadona.

– U tableticama ekstazija može se naći više aktivnih supstanci (droga) i u različitim koncentracijama, pa je tokom 2017. godine u tabletama koje su analizirane u Referentnoj laboratoriji ta koncentracija bila od 21,95 odsto do 50,34 odsto (do oko 140 mg MDMA u tableti) – objašnjava profesor Slobodan Nikolić sa Instituta za sudsku medicinu. – Kako sadržaj varira, korisnici lako prave greške i unosom istog broja tableta, misleći da su iste jačine, ugrožavaju svoje živote.

Kako kažu u Institutu, naročito je zabrinjavajuća pojava novodizajniranih droga. U Srbiji, na spisku psihoaktivnih supstanci koje su zakonom zabranjene nalazi se više od 360 supstanci, a samo u poslednjih šest meseci na listu je dodato oko 20 novih supstanci.

– Osim sintetskih opioida, koji se ponekada prodaju kao heroin, ali od koga su mnogo otrovniji, značajna grupa novih psihoaktivnih supstanci su i sintetski kanabinoidi. To su jedinjenja koja deluju na iste receptore kao i THC, aktivna supstanca u marihuani, ali imaju drugačiju strukturu. Pretpostavlja se da se aktivna supstanca proizvodi u Kini – navode u Institutu.

Za analizu narkotika, kako napominju, neophodni su uzorci urina i kose.

– Ako prođe 72 sata, droga u organizmu, u većini slučajeva ne može da se dokaže ni putem urina. Međutim, od unošenja droge u organizam potrebno je, prema podacima iz literature, sedam do deset dana da se droga inkorporira u koren dlake, tako da analize mogu da se rade i iz uzorka kose i da se utvrdi da li je i u kom periodu osoba konzumirala drogu, ako znamo da mesečno kosa poraste oko santimetar i po – objašnjavaju iz Instituta.

Oni koji žele da provere da li njihova deca koriste psihoaktivne supstance treba da imaju na umu brzi metabolizam većine, objašnjavaju stručnjaci.

– Roditeljima savetujem da kupe nekoliko bočica za urin i da uzmu uzorak urina od deteta posle neke žurke, izlaska, ili kada sumnjaju da je dete koristilo psihoaktivne supstance. Uzorak mogu da zamrznu i da donesu kasnije u laboratoriju. Takođe, uzimanje uzorka treba da bude pod nadzorom – savetuju stručnjaci iz Referentne laboratorije.

Osim kose, za analizu mogu da se koriste i druge dlake na telu. U Referentnoj laboratoriji navode primer žene koja je sumnjala da joj se muž i sin drogiraju. Poslala je njihove dlake brade koje je sakupljala posle brijanja i kod obojice je pronađeno – da su koristili kokain.

(Novosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

droganarkomanija
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • bambi

    Je li neko hoce da se drogira? Nek se drogira bre vise, boli me uvo i levo i desno. Ako je neko budala on je budala i treba ga pustiti da radi sta hoce. Svako ima dostupan skolski i obrazovni sistem. Je li hoces da budes budala, budi, brati, i ostavi normalan svet na miru. Holandjani pametni. Legalizovali droge i boli ih dupe. Ko o cemu samo o tim drogama pricate. Smucili ste mi se vise. Onaj ko se drogira sam neka snosi posledice. Je li hoce neko da pusi? Neka pusi, neka pije, nek se drogira, nek radi sta hoce. Ceo zivot ucis nekog da bude pametan u zivotu a on se pravi mangup. Dosta vise. Nek svako radi sta hoce. Tako ce i da prodje u zivotu.

  • Anonimni

    Nista cudno u kakvoj zemlji zivimo,DA IMA toliko droge a mladi pa I stariji Beze is zemlje Beze nemogu DA nadju posao,a onda se neki OKrenu ka drogi neki Bezeiz zemlje I tako I to ce DA potraje veerujte.

  • Anonimni

    Pa zasto da ne mi smo otvoreno trziste narocito za tako napredne stvari.