Ambasador: Francuska će podržati želju Srbije da postane pridruženi član Frankofonije

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je danas da će Francuska podržati „frankofone ambicije“ Srbije i želju te zemlje da postane pridruženi član Medjunarodne organizacije Frankofonije (OIF) na sledećem samitu.

U obraćanju zvanicama na svečanosti kojom je obeležen završetak meseca Frankofonije u rezidenciji Ambasade Francuske, Mondoloni je ukazao na tri glavna elementa obeležavanja frankofonije u Srbiji, rekavši da su to blizina, raznolikost i dostupnost.

„Blizina – u vašem okruženju, u čitavoj Srbiji. Mesec frankofonije obeležen je u petnaestak gradova u Srbiji. Bio je i dostupan. Program Francuskog instituta (u Srbiji) bio je potpuno besplatan i otvoren za sve. Mesec frankofonije je bio bogat u svojoj raznolikosti, uz koncerte, predstave, debate i druge manifestacije“, rekao je ambasador i zahvalio svim partnerima.

On je saopštio da je postignut dogovor o osnivanju grupe frankofonih ambasada u Srbiji, koja će, kako je kazao, okupiti diplomatske misije koje pripadaju Frankofoniji i služe se francuskim jezikom, i koje bi želele da pomognu svima koji promovišu Frankofoniju u Srbiji.

„Francuska će s naklonošću podržati frankofone ambicije Srbije i njenu želju da postane pridruženi član organizacije Frankofonije na sledećem samitu u Jerevanu“, izjavio je Mondoloni na prijemu u čast Frankofonije.

Mondoloni je podsetio da je francuski predsednik Emanuel Makron 20. marta, na Medjunarodni dan Frankofonije, predstavio plan za francuski jezik i istakao da je Francuska „samo deo Frankofonije i da odgovornost ne leži samo na njoj“.

Prisutnima se obratio i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović koji je potvrdio da će Srbija podneti zahtev da postane pridruženi član Medjunarodne organizacije Frankofonije.

On je ocenio i da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Francuske odlični.

Na prijemu kojem su prisustvovale diplomate, zvanice iz kulture, nauke i obrazovanja, uručene su nagrade za frankofoni diktat i proglašen je pobednik takmičenja za frankofonu pesmu.

Medju prisutnima u u rezidenciji Ambasade Francuske bio je i generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković.

Frankofonija okuplja zemlje koje dele zajedničke vrednosti, poput demokratije i ljudskih prava i ima za prioritet promovisanje francuskog jezika. Frankofonija promoviše francuski kao jezik medjunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar