Ambasadorke Srbije: Prisustvo žena u diplomatiji važno za njihovo uključivanje u globalne …

Sve veće prisustvo žena u diplomatiji je značajno za njihovo aktivno uključivanje u razmatranje i rešavanje važnih pitanja sa kojima se Srbija susreće na medjunarodnom planu, a uloga žena u diplomatiji postajaće sve izraženija, ocenile su ambasadorke Srbije u Japanu i Severnoj Makedoniji, Aleksandra Kovač i Nevena Jovanović.

Njih dve su ove godine imenovane na funkciju ambasadorki.

„Upravo je sve veće prisustvo žena u diplomatiji od značaja za njihovo aktivno uključivanje u razmatranje i rešavanje važnih pitanja sa kojima se susreće Srbija na medjunarodnom planu, kao što su globalni izazovi bezbednosti (na primer terorizam, naoružanje) i krize (poput pandemije)“, istakla je ambasadorka Kovač.

Ona rekla je da trend rasta broja žena u diplomatkim misijama Srbije pokazuje da se uvažava značaj doprinosa žena u diplomatiji i odlučnost Ministarstva spoljnih poslova Srbije da ojača postavljanje žena na pozicije funkcionera.

„Kada je reč o uključenosti žena u diplomatsko-konzularnim misijama, drago mi je što aktuelne brojke pokazuju kontinuiran rast broja žena na mestima šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava, odnosno ambasada i generalnih konzulata, koji je do kraja oktobra dostigao skoro trećinu (30,13 odsto)“, navela je ona u pisanoj izjavi.

Ceo diplomatski sastav ambasade u Japanu, dodala je, čine žene.

Uključivanje rodne perspektive u kreiranje budžeta Srbije sprovodi se od 2015. godine kada je Zakonom o budžetskom sistemu uvedeno rodno odgovorno budžetiranje (ROB).

Prema tom zakonu, rodno odgovorno budžetiranje je uvodjenje principa rodne ravnopravnosti u budžetski proces, što podrazumeva rodnu analizu budžeta i restrukturiranje prihoda i rashoda sa ciljem unapredjenja rodne ravnopravnosti.

U Izveštaju o napretku za 2020. godinu ocenjeno je da Ministarstvo spoljnih poslova konzistentno sprovodi ROB kroz integrisanje rodne perspektive u cilju povećanja učešća žena u obavljanju diplomatskih poslova.

Izveštaj je izradjen pod pokroviteljstvom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva finansija Srbije i UN Women.

Ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović je ocenila da su vidljivi pozitivni pomaci.

„Uloga žena u diplomatiji uverena sam postajaće sve izraženija, a Ministarstvo spoljnih poslova već čini veoma pozitivne pomake u tom pravcu“, dodala je.

Vlada Srbije, istakla je Jovanovićeva, prepoznala je važnost rodne ravnopravnosti i u proteklih nekoliko godina učinjeni su značajni koraci ka osnaživanju žena i njihovom većem učešću u društveno-političkom životu, što se, kako je navela, vidi u praksi.

„Nedavno sam imala priliku da, kao ambasador Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji budem jedan od glavnih govornika na medjunarodnoj konferenciji u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Severne Makedonije na temu ‘Žene u spoljnoj politici’ i bila sam izuzetno ponosna što predstavljam zemlju u kojoj su žene visoko zastupljene u diplomatiji i spoljnoj politici“, navela je ambasadorka.

U ambasadi Srbije u Skoplju, od ukupno 12 zaposlenih, njih pet su žene.

Podaci Ministarstva spoljnih poslova (MSP) potvrdjuju rastuću zastupljenost žena u diplomatskim misijama pa su ove godine od ukupno 73 šefa diplomatsko konzularnih predstavništava (ambasadora i generalnih konzula) 22 žene (30,13 odsto), u odnosu na baznu 2017. godinu kada je udeo žena u diplomatskim misijama bio 18 odsto.

Kada je reč samo o ambasadorkama, na dan 29.10.2021. godine od ukupno 59 ambasadora, 16 su žene što iznosi 27,11 odsto, naveli su iz MSP.

U Predlogu budžeta za 2022. godinu koji je dostavljen Skupštini Srbije cilj je da se broj žena u diplomatiji naredne godine poveća na 31,43 odsto, 2023. godine na 33,33, a 2024. na 37,33 odsto.

„Da bismo mogli da govorimo o rodnoj ravnopravnosti u punom značenju te sintagme potrebno je istovremeno raditi na više različitih koloseka: od adekvatne zakonske regulative, preko podizanja svesti o značaju ove teme, naročito medju mladim generacijama dečaka i devojčica, kvalitetnog obrazovanja do kreiranja adekvatnog sistema podrške koji će ženama omogućiti da se ravnopravno sa muškarcima takmiče u profesionalnoj areni“, rekla je ambasadorka Jovanović.

Podaci Fakulteta političkih nauka pokazuju da je poraslo i interesovanje devojaka za bavljenje diplomatijom pa su na katedri za medjunarodne odnose, od 2017. godine od ukupno 519 diplomiranih 332 studentkinje, a ove godine, do 1. oktobra od 66 diplomiranih 47 čine studentkinje.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Transformativno finansiranje za unapredjenje rodne ravnopravnosti: ka transparentnijem, inkluzivnijem i odgovornijem upravljanju na Zapadnom Balkanu“, koji finansira Vlada Švedske – Švedska agencija za medjunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, SIDA, Ujedinjenih nacija, ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar