Američki državni sekretar: Kina preti svetskoj stabilnosti

Delovanje Kine preti poretku zasnovanom na propisima koji garantuje svetsku stabilnost, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken na početku dvodnevnih sastanaka sa svojim kineskim kolegama u američkoj državi Aljasci. 

„Razgovaraćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog delovanja Kine u Sindjijangu“ gde Vašington optužuje Peking za „genocid“ nad muslimanskim Ujgurima, a zabiuti su i zbog postupanja kineske vlasti prema „Honkgongu, Tajvanu, sajber napada na SAD i ekonomskih pritisaka na naše saveznike“, rekao je Blinken.

On je to rekao najvišem zvaničniku Komunističke partije Kine za diplomatiju Jangu Džiečiju i ministru spoljnih poslova Vangu Jiu.

„Svaki taj čin preti poretku zasnovanom na propisima koji garantuje svetsku stabilnost. Zato se ne radi samo o unutrašnjim pitanjima, i osećamo obavezu da o tome govorimo“, ukazao je Blinken kao odgovor na to što Kina kaže da su to njena unutrašnja pitanja i ne spadaju u domen diplomatije.

Pored njega je savetnik predsednika Ddžozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, koji je rekao da SAD ne žele „sukob“ s Kinom, ali su „spremni i za grubu igru“.

„Uvek ćemo se boriti za naše principe, za naš narod i za naše prijatelje“, rekao jeSaliven u Enkoridžu na Aljasci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ma, jel da! A vi pretite celom svetu da igra kako vi svirate!!!