Američki senator Marfi: Kurtijeva akcija je provokacija, treba odmah da je okonča

Američki senator Kristofer Marfi (Christopher Murphy), koji boravi u poseti Zapadnom Balkanu, osudio je danas akciju kosovskih vlasti na severu Kosova kao „namernu provokaciju“ i pozvao premijera Kosova Aljbina Kurtija da je odmah okonča.

Nakon što su pripadnici kosovske policije došli do zgrada lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, kako bi u njih ušli Albanci izabrani na nedavnim lokalnim izborima, Marfi je na Tviteru napisao da je veoma iznenađen tom akcijom.

„Ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi (izabrani) zvaničnici imaju tehničko zakonsko pravo da pristupe tim zgradama. Ali u ovom trenutku, kada je situacija na severu (Kosova) toliko napeta, to je namerno provokativan i nepotreban korak“, naveo je Marfi, koji je u poseti Skoplju.

Marfi je dodao da je o tom „uzemirujućem razvoju događaja“ upravo telefonom razgovarao i sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

„Na sastanku sa premijerom Kurtijem u ponedeljak u Prištini, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen, i on (Kurti) treba odmah da prekine ovu provokaciju“, napisao je američki senator.

Marfi i senator Geri Piters (Gary Peters) danas u Skoplju završavaju jednonedeljnu turneju po Zapadnom Balkanu, tokom koje su posetili i Prištinu, Tiranu, Podgoricu i Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar