Amerika smislila „demokratski“ rasplet: Neka narod odluči da je Kosovo nezavisno

Cilj Amerike je da se pitanje nezavisnosti Kosova, to jest otcepljenje i odvajanje od Srbije verifikuje narodnim plebiscitom — referendumom.

Američki ambasador na Kosovu i Metohiji Filip Kosnet iznenadio je mnoge izjavom da konačni dogovor Prištine i Beograda treba da bude prihvaćen i od naroda, a ne samo od „nekolicine“ političara.

Šta to hoće Amerika

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da je cilj Amerikanaca da priznanje Kosova preko referenduma dobije pun legitimitet, a ne samo legalitet.

„Dakle, oni hoće da Srbi definitivno kao narod, a ne samo kao vlast, prihvate ’činjenicu‘ da su izgubili Kosovo. Zato je Amerikancima potreban plebiscit u formi referenduma ili nekog drugačijeg narodnog izjašnjavanja“, objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, cilj Amerike je da se pitanje nezavisnosti Kosova, a samim tim i otcepljenje i odvajanje od Srbije — verifikuje.

„Vašington želi da se spreči otvaranje srpskog nacionalnog pitanja, to jest da se sa nezavisnim Kosovom to pitanje zatvori i da se tako srpski narod izjasni o novim granicama na Balkanu, o novoj, takozvanoj realnosti“, rezonuje Milivojević.

On podseća da bi na taj način Amerika zakucala kosovsko pitanje, to jest nezavisnost, jer bi iskoristila „visok stepen demokratije“ kao princip za zaštitu kosovske nezavisnosti.

Zakucavanje nezavisnosti

„Ukoliko bi se priznanje Kosova svelo samo na lidere i neku vlast to bi moglo da bude podložno promenama i uvek bi moglo da se na ovaj ili onaj način ospori. Međutim, ako bi se građani izjasnili na način kako sugeriše američka strana, Amerikanci bi definitivno zatvorili projekat koji je započet 1999. godine NATO bombardovanjem SRJ. Zatvorili bi i priče o novim granicama na Balkanu“, ističe Milivojević.

Sagovornik „Sputnjika“ tvrdi da Amerika na neki način stavlja Srbiju pred svršen čin tim planom, jer posle takvog plebiscita Beogradu bi bile vezane ruke.

Milivojević napominje da Amerikanci vrlo perfidno rade na tom projektu i da je samo pitanje da li i kako će uspeti da nateraju i Srbiju na taj scenario.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amerikaKosovo
Komentari (18)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    TANDARA BROČ

  • Srbin

    Zar stvarno mislis da ce ti biti bolje ako priznas Kosovo kao zasebnu drzavu? Onom ko prizna Kosovo kao posebnu drzavu a ne kao sastavni deo Srbije sutra mozemo na isti nacin da uzmemo deo stana, kuhinju recimo. Sta mislis da ti komsija otme kuhinju kako bi se osecao, a cela zgrada i grad u kom zivis kazu da je to njegova kuhinja, godinama bila. I jos nesto pametni covece, mislis daleko je Levac od Kosova, a ne znas da ce ti sutra Kosovo doci u Levac. Nemoj izdati svoju drzavu da bi tvojoj zadnici bilo lepo, da su nasi preci tako radili ne bi danas ziveo u slobodi. I jos nesto nisam rodjen na Kosovu, niti je iko moj, Sumadinac sam… ali Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije.

  • Petar

    Bez obzira na krajnje namere odgovor srpskog naroda je:NE,HVALA!

    • Dalibor

      A sta ako referendum ne pokaze ono sto su zamislili jel Kosovo onda pripada nama ili se dele karte ispocetka?

  • Deks

    Pa sve ide ka tome da na referendumu Vucic ozvanici izdaju , otuda i izmena zakona o referendumu gde umesto 50% plus jedan glas je minimum da bi on uspeo sad donosi zakon gde moze i njih 10 da izadju na referendum i oni odlucuju o tako vaznom pitanju .Bruka i sramota sta radi vlast a narod cuti

    • nesha

      Tačno

    • Vidovdan

      Referendum DA, ali na celoj teritoriji Republike Srbije, jer Kosovo i Metohija je Srbija!

      • Nele

        Referendum ali cela Srbija

  • Milojko

    Au Ameri,vidite trn u tudim ocima a nevidite BALVAN u vasim, pa dozvolite refendum u vasim drzavicama pa da vidimo koliko bi ostalo u SAD

    • Vidovdan

      Bravo, Milojko! Tako je!

  • Neca

    Ne vidim problem u ovom izjašnjavanju, samo mislim da bi se ameri iznenadili rezultatima. 1999. nije zaboravljena niti im je oproštena. Nije mi jasno šta bi posle izmislili.

  • Anonimni

    Moze to isto u Kataloniji,na primer.

    • Anonimni

      Dokle god bude ovakvo stanje i vicemo ne damo kosovo a pitanje je veliko da li se u opste pitamo mislim da ne mi u srbiji necemo docekati bolje dane mislim bolji zivot a vi pisite sta hocete a na kosovu nikad niste bili a oni koji su ziveli dole su dosli u beograd hvala lepo

    • Anonimni

      Može, naravno, ali mora cela Srbija zajedno sa Kosovom na glasanje. To što ste silom kao oduzeli Kosovo i dali ga šiptarima ne menja naš stav a to je: „Kosovo je Srbija“ UVEK BILO, UVEK ĆE I BITI !!! Svi zajedno na referendum pa da vidimo da li će biti nezavisno.

  • Slobodan gradjanin

    NEK AMBASADOR JEDE G….

  • AA ( americki alah)

    neka prvo isprobaju taj modus u kaliforniji, teksasu, floriidi, pa ako narod kaze da su za vracanje Meksiku, onda cemo i mi da pitamo narod

    • Legionar

      Vreme i naseljavanjr je učinilo svoje, Meksiku se sigurbo neće vratiti ali svoju nezavisnost od Vašingtona će svakako iskazati.

    • Anonimni

      Tako je! Bravo !