Bajden: Dejtonski sporazum doneo mir, ali posao nije završen

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosni i Hercegovini, reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali i da četvrt veka kasnije nije u celosti završen posao, kako je naveo, po pitanju pravde, pomirenja, kao i kreiranja funkcionalne multietničke BiH.

Kako je Bajden istakao, a preneto na sajtu novoizabranog predsednika „buildbackbetter.gov“ „videli smo kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine“ i poručio da je da je „godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane“

Kao predsednik, dodaje on, očekujem saradnju sa međunarodnom zajedničkom i građanima BiH kako bismo konačno postigli obećanje iz Dejtonskog sporazuma, kao što je prosperitetna, ali i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – celovita, slobodna i mirna.

Dodao je da se pridružuje međunarodnoj zajednici i građanima BiH u obeležavanju 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, prema njegovim rečima, doneo kraj kod jednog od najgorih sukoba na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata.

„Na ovaj dan obeležavamo napore mirotvoraca, iako istovremeno žalimo za izgubljene 100.000 života i preko milion raseljenih“, naveo je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Dejtonski sporazumDžo Bajden
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ostala je jos VOJSKA I ODCEPLJENJE KALIFORNIJE .JER AKO JE OVO UGLEDNI OBRAZAC SVETSKE DEMOKRATIJE ONDA MI SRBI BEZIMO STO DALJE!

  • Anonimni

    CARDAK! POTPISO komentar @Euroskeptika!

  • Anonimni

    STFU

  • euroskeptik

    Bajden mirotvorac,priča o miru i prosperitetu,SAD već godinama ubijaju ljude širom svjeta i raseljavaju milione ljudi, uvođenjem blagostanja u njihove zemlje.Oni su izgubili svaki dodir sa realnošću,više ni u vlastitoj zemlji ne mogu sprovesti demokratske i fer izbore.Kako on može pričati o nacionalizmu i boljitku za sve građane,pa imaju li svi građani SAD ista prava ili je rasizam duboko ukorijenjen u sve pore društva,u 21.vijeku tamo još postoje ljudi koji maštaju o robovlasništvu,a korumpirana policija i pravosuđe su im nadaleko poznati širom svijeta.Kako se kod njih dolazi do bogatstva,isto kao i širom svijeta,otimačinom,pljačkom,preko znoja i krvi naroda,ali njima nije dovoljno da to rade samo u svojoj zemlji pa širom svijeta upliću svoje prljave prste i donose nesreću.

  • Anonimni

    TI GA SIGURNO NECES MENJATI! JER BEZ SRBIJE NEMOZETE NISTA,BEZ GARANTA RUSIJE NISTA ITD!