Benedikt: Put Srbije u EU je jedini put

Vršilac dužnosti šefa Misije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je danas, na prijemu povodom Dana Evrope u Beogradu, da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka Evropskoj uniji i dodao da je to jedini put za Srbiju.

„To jeste ispravan put i to je jedini put, kao što je to puno puta premijer (Srbije Aleksandar Vučić) rekao“, kazao je Benedikt na prijemu u Skupštini grada Beograda.

Prijemu kojim je obeležen Dan Evrope, 9. maj, prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministarke u Vladi Srbije Ana Brnabić i Jadranka Joksimović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prisutni su bili i bivši zaštitnik gradjana Saša Janković i predstavnici političkih stranaka, diplomatskog kora, verskih zajednica, civilnog sektora i medija.

Benedikt je rekao da je Srbija prešla dug put ka EU u poslednjih 16 godina, da su gradjanima Srbije ukinute vize, da je ostvarena povezanost privreda Srbije i zemalja Unije, da studenti odlaze na studije u inostranstvo i da sve to ukazuje na „sve veću integraciju Srbije u EU“.

„To je veliki uspeh i Srbija se danas čvrsto kreće ka članstvu u EU“, rekao je Benedikt.

Vršilac dužnosti šefa Misije EU u Srbiji rekao je da slavljenje Dana Evrope znači slavljenje „prevazilaženja podele Evrope“ i podsetio da je 1950. godine započet potpuno nov koncept u Evropi, koji podrazumeva da da njeni gradjani ne rade jedni protiv drugih već da saradjuju, kako bi izbegli rat u Evropi, ako je moguće zauvek.

Benedikt je dodao da su nedavni izbori u Austriji, Holandiji i Francuskoj, u vreme jačanja populističkih i nacionalističkih snaga, dokazali da ekstremni stavovi još nemaju dovoljnu podršku i da se mora nastaviti trud na očuvanju mira i stabilnosti u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • erv

    eeej 16 godina!!!! 16 godina oni nas vozaju

  • Misko

    Naravno da nije jedini, a pogotovo nije put kojim će Srbija ići. Pokušali ste genocidom pre 70 godina, pokušali ste bombama pre 20, neće vam proći ni ova tih okupacija, nacistička gamadi…. Čima padne protektorat, tom neofašisti, Benediktu, treba zabraniti ulazak u zemlju.