Beograd: Šetaće cela Srbija 8 juna, kad je šest meseci od početka protesta

Velikim protestom u Beogradu ali i drugim gradovima obeležiće se 8. juna šest meseci od njihovog početka, najavljeno je večeras na protestu Jedan od pet miliona, kao i da će se tada saopštiti dalji koraci protiv „načetog režima koji je u odlasku“.

Centralna tema večerašnjeg protesta predstavljalo je podsećanje, „retrospektiva, prebijanja i nasilja koje je režim počinio prema neistomišljenicima tokom šest meseci tokom protesta“, tako da je  na čelu protesne šetnje nošen vleliki transparent „Stop krvavim košuljama“.

Jedan od lidera opozicije, Borko Stefanović, posle čijeg prebijanja u Kruševcu su započeli protesti, rekao je da je to bila poruka svima koji misle slobodno šta ih čeka.

Govoreći u Dnevniku Slobodne Srbije, ispred zgrade Radiotelevizije Srbije, gde se šetnja zaustavila na kratko, Stefanović je istakao da je ona vlast koja se „održava krvlju“ gubitnička, tako da će i ova „brzo otići“.

„Vratili ste osmeh i nadu Srbiji, hvala vam“, poručio je Stefanović učesnicima protesta, navodeći da je protest „rodjen u mraku“, ali da će „svetlo ovladati“.

On je pozvao sve gradjane da budu zajedno, jer su jedan narod i da „ne dozvole da ih Vučić pocepa“.

Stefanović je rekao da učesnici protesta neće „nasesti na provokaciju Vučića“ da se sa njim „obračunavaju fizički i upadaju u institucije“.

„On čeka pogrešan potez, ali bićemo strpljivi i on će otići na djubrište istorije“, rekao je Stefanović.

Protest je, po običaju, započeo u centru grada, kod Terazijske česme, gde su 1991. godine održavani studentski protesti, uz poziv glumca Branislava Lečića na veliko okupljanje 8. juna što će biti „kruna“ dosadašnjih protesta. 

„Dužnost je biti deo protesta, to je borba za dostojanstvo svih gradjana“, rekao je Lečić, koji je naveo da su „institucije uzurpirane“ pa je zato „narod institucija“.

„Ovde je slobodni parlament i ovde se odlučuje“, kazao je on.

Profesor Čedomir Čupić je pozvao sve sudije da se javno izjasne o napadu vlasti na sudiju Apelacionog suda Miodraga Majić, jer će tako braniti sebe ali i sve gradjane.

„Vućić i njegovi poslušnici propuštaju Majića, koji im se suprostavio svojom stručnošću, kroz ‘toplog zeca’, žele da zaplaše sve sudije“, rekao je Čupić.

On je istakao da je „šest meseci protesta pokazalo da vlast ne može da zaustavi gradjane u borbi za slobodu“, navodeći da je to žiška koja će postati plamen i označiti kraj Vučića.

Aris Movsesijan iz Nove stranke kazao je da je sadašnja vlast oterala sve – decu, naučnike, lekare, radnike.

„Oni govore o ekonomskom napretku, a u našem novčaniku nalazi se korov i ambrozija“,rekao je Movsesijan.

Protestna šenja završena je ispred zgrade Predsedništva pozivom na nova okupljanja kojima će se obeležiti šest meseci od njihovog početka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar