Bez zvaničnih navoda o vraćanju azilanata iz Nemačke

Srbija još nije dobila zvanične informacije o vraćanju azilanata iz Nemačke, a broj od 94.000 je više nego neproveren, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

„Srbiji se niko iz Nemačke ili bilo koje druge zemlje nije obratio ni sa približno tolikim brojem ljudi koji su u readmisiji. Država Srbija će poštovati svoje obaveze, ali očekujemo da i druge zemlje poštuju svoje međunarodne obaveze. Nismo mi sami u ovome“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Predsednik Savezne kancelarije za migracije i izbeglice Nemačke Manfred Šmit ranije je izjavio za Velt da će Nemačka deportovati oko 94.000 tražilaca azila sa Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u tu zemlju u narednih pet godina.

Vulin je istakao da je Srbija potpisala sporazum o readmisiji pre nekoliko godina i da će poštovati svoje obaveze, što očekuje i od drugih država.

Vulin je ponovio da niko od Srbije nije tražio da izgradi centar za 400.000 migranata, niti je to Srbija nekome nudila.

„Govorim vam kao predstavnik radne grupe Vlade Srbije koja se bavi problemom migranata – ne gradimo i nećemo graditi nikakav trajni centar, pogotovo ne za takav broj ljudi“, rekao je ministar.

Vulin je istakao da ne može Srbija da bude ta koja će bilo kome uskratiti pravo da se kreće u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama, da uđe u Srbiju i izađe iz nje, jer bi sve drugo bi bilo brutalno kršenje ljudskih prava migranata.

Navode da će EU finansirati izgradnju centra za 400.000 migranata u Srbiji izneo je član vladajuće Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar