Bolton kritikuje Trampa zbog Kine i Irana

Bivši savetnik odlazećeg američkog predsednika Džon Bolton zamera Donaldu Trampu što nije još snažnije „kažnjavao“ Kinu u ekonomskom smislu i što nije u potpunosti zaoštrio odnose sa Iranom, koji nije odustao od svog nuklearnog programa.

Bolton, koga je Donald Tramp smenio 2019. godine, kritikovao ga je i zbog odluke da povuče trupe iz Avganistana, kao i zbog pokušaja „pružanja ruke“ Severnoj Koreji koja „nije obustavila testiranja raketnih projektila“, prenosi portal Demostat.

„Što se tiče Rusije, Džozef Bajden (izabrani američki predsednik) treba da shvati da nam ona nije prijatelj“, rekao je on u onlajn diskusiji u organizaciji Društva „Henri Džekson“, transatlantskog tink-tenka sa sedištem u Londonu.

„SAD su globalna sila, to treba da bude jasno i Bajdenovoj budućoj administraciji. Povlačenje naše vojske sa ‘osetljivih tačaka’ neće doneti stabilizaciju područjima poput Avganistana, gde je potrebno da se još dugo zadrže i snage NATO i američka vojska“, rekao je Bolton.

Bolton smatra da NATO treba da ojača svoju ulogu i na području Bliskog istoka i na teritoriji Evrope, što bi se postiglo i uvećanjem budžeta Alijanse.

„Odbrambene snage Evropske unije često su se proteklih godina takmičile sa NATO-m, i umesto da saradjuju, neretko su zabadale ‘nož u srce’ Alijansi“, naveo je on.

Bolton, koji je i bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama, postao je poznat široj javnosti u Srbiji u leto 2018, kada je izjavio da Amerika „ne isključuje teritorijalna prilagodjavanja ukoliko bi se dve strane (Beograd i Priština) o tome dogovorile“. Dve godine kasnije, u razgovoru za portal Gazeta ekspres napomenuo je da to nije bila njegova zamisao, već ideja predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, sa kojom je bio upoznat.

Tekst dostupan na internet adresi https://demostat.rs/sr/vesti/ekskluziva/dzon-boltonrusija-i-kina-mogu-da-proizvedu-nuklearno-i-biolosko-oruzje/1057

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar