Brisel o dogovoru Vučića i Tačija: Mora da bude „specifičnog kroja“

Još je rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, ali svaki dogovor koji postignu dve strane, mora da bude „specifično krojen“ samo za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne postane model za druga pitanja i mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i napretku regiona ka EU, navode diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

Izjava evropskog komesara Johanesa Hana, da bi Srbiju i Kosovo trebalo pustiti da „sami nađu rešenje“ za kosovsko pitanje, pri čemu ne bi trebalo „isključivati bilo koju opciju“, a koje bi trebalo da „bude podržano od strane svih u EU“, ne odnosi se direktno „na promenu granica, niti na bilo koje konkretno rešenje“, objašnjavaju upućeni izvori.

U EU kažu da je još rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, što podrazumeva i stav Unije o mogućem pitanju korekcije granica, kao rešenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca.

Ono na čemu EU, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine insistira, jeste da su upravo te dve strane zadužene da dođu do dogovora, a da je Unija, na čelu sa šeficom diplomatije Federikom Mogerini, tu da im „pomogne, ali ne i da nameće“ bilo kakvo rešenje.

„Komesar Han je pozdravio odlučnost predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da dođu do rešenja i naglasio da svaki dogovor mora da bude ’specifično krojen‘ za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne uspostavi model za druga pitanja i mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i napretku regiona ka EU“, ocenjuju u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Beograd-Prištinabrisel
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Pera

    Kakav cinizam EU, Srbija sama sa sobom sklapa dogovor o svojim granicama ? Kako su nas zločinački bombardovali zato što smo branili vlastitu državu od terorista i separatista. Dozvolili su etničko čišćenje i Slovenije i Hrvatske od Srba, u Hrvatskoj su i aktivno u tome učestvovali, kao i na Kosovu i Metohiji, koje su okupirali. Zločincima treba opravdanje pred istorijom da su zapravo ispravno postupili, a od Srbije očekuju da im to opravdanje da, u zamenu za prazna obećanja. Dokle više ? Nad nama, nad našom državom učinjen je istinski, pravi genocid zarad strateških interesa Amerike i nekih evropskih država u tri faze: prvo su nam uspostavili sankcije, ekonomski genocid, kojima su upropastili privredu, doveli nas do bede i urušili društvo, zatim kada to nije dalo rezultate, zasuli su nas bombama, a u zadnjoj fazi, jeftino kupuju ono što nisu hteli da bombarduju jer im može zatrebati, bićemo gosti u vlastitoj državi. Deca nam beže iz Srbije jer ovde nemaju perspektivu, natalitet je negativan, mi smo narod u izumiranju…Sada nas teraju da „trgujemo“ sa samim sobom, sa našom još uvek, bar formalno pravno, teritorijom Kosova i Metohije, da skinemo odgovornost sa zločinaca. Ispašće da su nam još i učinili uslugu. A gde to Srbija ide ili želi da ide? U EU, u društvo onih koji su nas bombardovali, izvršili genocid, jer to je prava reč za ono što je nad srpskim narodom uradjeno i posledicama koje trpi, siromaštvo, bolesti…Niko normalan ne želi rat, Kosovo i Metohiju osvojili su oružjem, bombardovanjem srpskih gradova, Amerika i zapadne NATO države, ne Šiptari, i oni u ovoj priči nisu pravi sagovornici. Otvorite gospodo sa Zapada karte, recite otvoreno, jači smo, vodili smo rat protiv vas, pobedili smo, okupirali Kosovo i Metohiju, formirali lažnu NATO državu. Zašto vam treba Srbija da „blagosilja“ vaše nedelo ? Imajte bar toliko poštovanja prema srpskom narodu.

    • Anonimni

      Pero svaka ti je na mestu zaboravio si da napadom na Srbiju je pogazena osnovna povelja UN, napad na suverenu drzavu bez saglasnosti SB UN, pogazeno Medjunarodno pravo samo iz vlastitog interesa Amerike i sirovina na Kosovu i Metohiji i stvaranja baze za NATO. I na kraju Rezolucija 1244 je i dalje na snazi, pametnome dosta.

  • TVRD

    AV je najveći izdajnik u istoriji Srbije.