Brnabić sa turskim ministrom Fakibabom o saradnji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Ešref Fakibaba razgovarali su danas u Beogradu o unapredjenju saradnje dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Fakibaba je tokom sastanka istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost i dalji ekonomski razvoj svih zemalja regiona.

On je naglasio da je danas imao izuzetno uspešne sastanke i da veruje da je saradnja dve države, nakon današnjeg Foruma, otišla korak napred kada je reč o proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.

Fakibaba je istakao da bi „dve zemlje mogle da ostvare saradnju kada je reč o izvozu na treća tržišta, i dodao da je Srbija za Tursku važna ekonomska destinacija i veliki prijatelj“.

Brnabić je, kako se saopštenju navodi, naglasila da Srbija ima veliki poljoprivredni potencijal čije mogućnosti mogu bolje da se iskoriste „intenzivnijom upotrebom savremene tehnologije i unapredjenjem produktivnosti proizvodnje“.

Ona je objasnila da je neophodno fokusirati se na izvoz proizvoda sa „višim stepenom obrade, umesto na izvoz sirovina“.

Premijerka Srbije iskazala je zadovoljstvo što na Tursko-srpskom poljoprivrednom biznis forumu u Beogradu učestvuje više od 150 privrednika iz oko 90 turskih kompanija koje se bave širokim spektrom delatnosti, od proizvodnje prehrambenih i veterinarskih proizvoda, do poljoprivredne mehanizacije.

„To pokazuje snažnu zainteresovanost turskih privrednika za saradnju sa poljoprivrednicima iz Srbije i Vlada Srbije će raditi na tome da se ta saradnja intenzivira“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala i da postoji veliki potencijal da se poveća vrednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima izmedju Srbije i Turske koja je u poslednjih pet godina iznosila skoro 70 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar