Crta: Teško utvrditi tačan broj birača koji trpe pritiske, koji se ne dešavaju samo uoči izbora

Tačan broj birača koji su bili izloženi političkom pritisku teško je utvrditi, jer se pritisci dešavaju svakodnevno, a ne samo uoči izbora, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Crta.

Predstavnici Crte su na današnjoj tribini „Čaj protiv političkih pritisaka“ u Nišu, naveli da je normalizacija političkih pritisaka u svakodnevnom životu dovela do zabrinjavajuće opšte slike društva teško nagriženog političkom korupcijom i nepoverenjem građana u institucije koje bi morale da štite zakone, saopštila je ta organizacija.

Pritisci su, kako su dodali, posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, u javnim preduzećima i ustanovama, organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru „nisu imuni na njih“.

„Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva“, rekli su iz Crte.

Prema njihovim rečima, „zadaci“ obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodioca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca.

Osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, kako su naveli iz Crte, mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar